КО ЈЕ ПОБЕДНИК - СУ-57 или Ф-35? Ево шта о томе каже познати амерички новинар (ВИДЕО)

Новости онлине

21. 01. 2021. у 11:14

АМЕРИЧКИ лист „Нешенал интерест“ упоредио је какве би шансе имали ловци пете генерације Су-57 и Ф-35 у ваздушном дуелу након што је Херој Русије, пробни пилот Магомед Толбојев изнео став да би Су-57 успео да победи Ф-35 у ваздушној борби један на један захваљујући својим маневарским способностима.

КО ЈЕ ПОБЕДНИК - СУ-57 или Ф-35? Ево шта о томе каже познати амерички новинар (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

Према речима аутора чланка, новинара Марка Епископоса, сукоб две борбене летелице хипотетички гледано може да се догоди у условима широке употребе система противракетне одбране, напредне радарске опреме и значајног броја помоћних авиона. Он сматра да ваздушни дуел два авиона готово да нема везе са стварноћу ратовања у 21. веку.

Епископос пише да би у осталим равноправним условима пилот Ф-35 учинио све што је у његовој моћи да уопште не започне борбу са Су-57.

Како је објаснио, руска борбена летелица је модернизовани ловац за постизање надмоћи у ваздуху, са одговарајућим техничким перформансама, док је у исто време амерички авион првенствено ударни ловац који се пробија у ваздушни простор непријатеља да би уништио витално важне објекте или инфраструктуру.

- Сва је прилика да би Ф-15, нашавши се у тој измишљеној, хипотетичкој ситуацији ваздушног двобоја, искористио своју предност у неким стелт-функцијама како би покушао да побегне од Су-57 који му се приближава - истиче новинар.

Према мишљењу аутора, крајње су мале шасе за ваздушну битку „један на један“ између Су-57 и Ф-35.

Разлог за то је, како каже, не само чињеница да то не одговара реалности савременог ратовања, већ и зато што би такав сценарио подразумевао „катастрофалну и, на срећу, измишљену перспективу великог рата између НАТО-а и Русије“.

Подсетимо, у среду је Толбојев рекао да ће „Су-57 лако убити Ф-35, ако се сретну један на један“.

- Ф-35 не зна да маневрише, он нема те способности, али зато има електронску снагу - рекао је он, истакавши да је противник „свакакве електронике“, јер квар у њеном раду могу изазвати чак и соларне бакље.

Руски вишенаменски ловац Су-57 је авион пете генерације, створен уз помоћ стелт технологија. Ловац Су-57 је универзална летелица, која са једнаким успехом може да решава и задатке стицања надмоћи у ваздуху, као и задатке пресретања мета мале величине уз гађање копнених циљева.

Авион има све карактеристике пете генерације — смањену радарску видљивост, свеобухватан преглед радарског система, могућност интеграције у јединствени информативни простор операције ваздух-земља, супер-маневрисање, као и „паметну“ пилотску кабину.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

vladimir

21.01.2021. 23:15

To se samo neznalice pitaju! I još nešto što mnogi previdjaju - ruski piloti su najobučeniji i sa fizičkim predispozicijama daleko ispred "holivuda"! Ko to ne zna, neka se ne osvrće na ovu temu! A primera ima BEZBROJ, čak od Vijetnamskog rata .....