КОЛИКО ЈЕ БОГАТ ЏО БАЈДЕН: Ево како је зарадио први новац и колика му је плата

Новости онлине

21. 01. 2021. у 09:40

КОЛИКО ЈЕ БОГАТ ЏО БАЈДЕН: Ево како је зарадио први новац и колика му је плата

Фото: ЕПА

ПРОШЛЕ године сазнали смо да је одлазећи председник САД-а Доналд Трамп платио порез у износу од 750 долара или мање у последњих неколико година и да он и његове компаније имају неподмирени дуг који можда премашује и милијарду долара.

Ово је у потпуној супротности с новоизабраним председником, који је некада називан "најсиромашнијим човеком у Конгресу", Џоом Бајденом.

Истина је да је и Бајден богат, али је његову нето вредност и начин на који је до ње дошао далеко лакше пратити, поготово јер је пореске пријаве објављивао сваке године више од десет година.

С породичном прошлошћу која не оскудева ни у богатству ни у невољама, Бајден је провео много година као "Џо средње класе" пре него што је стекао тренутну нето вредност, пише политичка редакција магазина Мери Клер.

Све у свему, Џо тренутно вреди девет милиона долара, што је знатно више него раније у његовој каријери. Овај се износ до којег је Форбс дошао у јулу 2019. године темељи на укупном портфељу од четири милиона долара некретнина (Џо и супруга Џил Бајден поседују два дома у Делавареу), готовини / инвестицијама вредним четири милиона долара и савезној пензији вредној више од милион долара.

Бајденови су у пореским пријавама од 2016. до 2018. године, које су показале да су 2017. и 2018. године платили око трећину прихода у порезима (3,7 милиона долара, односно 1,5 милиона долара), а да су значајан износ донирали и у добротворне сврхе (милион долара односно 275.000 долара).

Џо Бајден старији, који је имао дубок утицај на свог сина, потекао је из богате породице – његов отац водио је одељење Американ Оила. Али Џо старији започео је посао самостално као предузетник и имао је неколико пословних неуспеха, остављајући породицу сиромашну према мемоарима његовог сина (у једном тренутку деца су чак отишла код баке).

Џо старији на крају је пронашао посао у продаји аутомобила и породица се настанила у Делаверу – тамо је остала до данас – и Џо млађи завршио је програм студиј-рада како би похађао престижну академију Арчмир у Клејмонту.

Џо је почео да ради у адвокатској фирми након венчања с првом супругом Неилијом, а затим је постао један од најмлађих сенатора икад изабраних, с почетном платом од око 42.500 долара годишње (250.000 долара у данашњим доларима, прилагођено инфлацији).

Пореске пријаве почео је објављивати 1998. године а из њих је било видљиво да су приходи брачног пара долазили од његове плате у Сенату. И рад његове садашње супруге Џил доприносио је њиховим укупним приходима: она се бави образовањем више од три деценије. 2009. године Џоова плата сенатора износила је 169.300 америчких долара, а онда је његова плата као потпредседника током мандата председника Обаме у просеку износила око 225.000 америчких долара сваке године.

Када је Џо званично завршио свој мандат потпредседника, поднео је образац за финансијску евиденцију у којој се наводи његова нето вредност између – 897.000 и 489.000 долара.

Фото: ЕПА

Као потпредседник, зарађивао је око 225.000 америчких долара сваке године. Али онда, у наредне две године, пар је очигледно зарадио више од 15 милиона долара за држање говора, турнеје с књигама (и он и Џил објавили су мемоаре) и вођство у Пен Бајден Центру за дипломатију и глобални ангажман на Универзитету у Пенсилванији (тренутно је на одсуству).

Заузврат су успели да дају више донација и отплате једну од својих хипотека – једна је још увек неисплаћена, као и кредитна линија за једног од њихових синова – и купе ново имање на плажи Рихобот.

Амерички закон наводи да председнику Сједињених Држава мора бити исплаћена плата док је на функцији. Конгрес је 2001. године повећао председничку плату са 200.000 на 400.000 америчких долара и додао додатни трошак од 50.000 америчких долара годишње. Председник такође прима неопорезиви износ за путовања од 100.000 долара и 19.000 за забаву. Председничка плата је опорезива, али остали додани трошкови нису.

(Бизнисинфо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)