ДЕМОКРАТЕ ПРЕУЗЕЛЕ СЕНАТ: Први пут после 10 година имају већину, ово су три нова играча у горњем дому Конгреса

Танјуг

21. 01. 2021. у 08:12

ДЕМОКРАТЕ ПРЕУЗЕЛЕ СЕНАТ: Први пут после 10 година имају већину, ово су три нова играча у горњем дому Конгреса

Фото: Депоситпхотос

ДЕМОКРАТЕ су преузеле контролу над Сенатом, након што је троје нових сенатора положило заклетву пред потпредседницом Камалом Харис.

Демократска партија сада први пут у 10 година има тесну већину у оба дома Конгреса и председника у Белој кући.

Демократе Рафаел Ворнок и Џон Ософ из Џорџије и Алекс Падиља из Калифорније положили су заклетву у Сенату неколико сати након што је председник Џо Бајден ступио на дужност.

Ворнок и Ософ су обоје победили двоје актуелних сенатора у другом кругу избора у Џорџији 5. јануара, тако да је у Сенату однос снага 50:50, али према Уставу потпредседница Харис, демократа, има одлучујући глас у ситуацијама када гласање у Сенату буде тако подељено, преноси Глас Америке.

Свештеник Рафаел Ворнок и Џон Ософ, продуцент документарних филмова и истраживачки новинар, победили су актуелне републиканске сенаторе и донели својој странци контролу над Сенатом, уз однос снага 50:50 али и одлучујући глас демократске потпредседнице Камале Харис.

Фото: Танјуг/АП Пхото

Падиља, први латиноамерички сенатор из Калифорније именован је да попуни место Харис, која је поднела оставку у понедељак како би ступила на дужност потпредседнице САД.

Тројица демократа дала су Бајдену тесну предност да би остварио политичке циљеве који укључују нови пакет помоћи жртвама пандемије коронавируса у светлу дубоких политичких подела.

Демократски сенатор Чак Шумер сада је лидер већине док је републиканац Мич Меконел постао лидер мањине.

Шумер и Меконел разговарају о могућем договору о подели власти како би се обављали свакодневни послови у Сенату, слично договору који је постигнут пре две деценије.

Обојица су спремна на такав договор али је Меконел затражио да остане на снази правило којим се за изгласавање већине закона тражи да постоји "супер-већина" од 60 гласова.

Промена контроле у Сенату је искомпликовала потврду Бајденових кандидата за чланове кабинета, која већ касни. Први претереси о потврди тих кандидата одржани су тек у уторак, дан пре инаугурације. Сенат је, међутим, у среду потврдио Аврил Хејнс као директорку обавештајних служби.

Нови Сенат такође треба да одржи суђење о опозиву бившег председника Доналда Трампа који је оптужен за подстицање побуне својих присталица и пре 7 дана опозован у Представничком дому. Демократе имају и већину од 221 према 211 гласова у Представничком дому.

Ворнок, 51-годишњи баптистички свештеник који никада раније није заузимао политички положај, први је црначки сенатор из Џорџије.

Држао је проповеди у цркви у Атланти у којој је некада проповедник био Мартин Лутер Кинг, борац за грађанска права.

Ософ (33) је најмлађа особа изабрана у Сенат после Џоа Бајдена, који је постао сенатор 1973. када је имао 30 година.

Први јеврејски сенатор из Џорџије, Ософ је заклетву положио на хебрејској Библији која је припадала рабину из Атланте Јакобу Ротишилду, блиском сараднику Мартина Лутера Кинга.

- Једва чекам да кренем на посао и обезбедим инвестиције у јавно здравље, дистрибуцију вакцина и директну економску помоћ - оно за шта су нас људи послали овде да се боримо - рекао је Ософ репортерима раније током дана у Капитолу.

Падиља (47) је био државни секретар Калифорније од 2015. Претходно је служио у државном Сенату и провео седам година у градској скупштини Лос Анђелеса, од којих је пет био њен председник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)