КУРЦ ПОБЕСНЕО НА ГРАДОНАЧЕЛНИКЕ: Вакцинишу се "преко реда", хитно реаговао на потезе локалних власти

Танјуг

20. 01. 2021. у 13:01

КУРЦ ПОБЕСНЕО НА ГРАДОНАЧЕЛНИКЕ: Вакцинишу се преко реда, хитно реаговао на потезе локалних власти

Фото: Танјуг/АП

АУСТРИЈСКИ канцелар Себастијан Курц љут је због градоначелника више места, који су се мимо листа приоритета вакцинисали против корона вируса, а вицеканцелар Вернер Коглер захтева од покрајина реаговање.

Протеклих дана медији су објавили како су, у појединим местима, у оквиру вакцинације корисника старачких домова, вакцинисани и локални политичари, мимо реда, а било је и тврдњу да су нека лица и плаћала за добијање цепива.

Курц је поручио да нема никакво разумевање за градоначелнике који се имунизују са "преосталим дозама" вакцине, иако још нису на реду.

- Ако се неко преко реда вакцинише, онда је то морално разочаравајуће. Ако остану дозе вакцине, важно је да се брзо дају. Али оне треба да буду дате старијим људима, а не политичарима, њиховим супруграма и регионалним проминентним личностима - нагласио је он.

Рекао је да се ослања на то да сваки лекар, који спроводи вакцинацију, али пре свега свако одговорно лице организација на лицу места узима у обзир опште добро, а не сопствену предност.

Министарство здравља, најављује, убудуће ће појачано захтевати документацију о вакцинацији, како би се стало на пут злоупотреби и спречило да се неки гурају преко реда.

Вицеканцелар Коглер, након седнице владе, позвао је покрајине да одмах реагују.

У покрајинама Форарлберг, Тирол, Корушка, Горња Аустрија и Доња Аустрија, као и Беч догодило се да преостале дозе вакцине нису дате корисницима старачких домова, медицинском особљу, или гађанима старијим од 80 година, већ политичарима, општинским службеницима, родбини.

Коглер је затражио да се таква пракса под хитно заустави.

Исто тако апеловао је на гувернере покрајина да оштро реагују, тако и у вези могућих оставки градоначелника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)