У "ГАСПРОМУ" ЗАБРИНУТИ: Постоје ризици да Северни ток 2 буде заустављен, или отказан, разлог су - Американци!

Танјуг

19. 01. 2021. у 18:30

У ГАСПРОМУ ЗАБРИНУТИ: Постоје ризици да Северни ток 2 буде заустављен, или отказан, разлог су - Американци!

Фото: АП

Руска компанија Гаспром признала је да постоји ризик да градња њеног подморског гасовода Северни ток 2, који иде по дну Балтичког мора до Немачке, буде обустављена или отказана након што су САД увеле данас санкције руском броду који полаже цеви, извештава агенција АП.

Немачко Министарство економије саопштило је да је унапред обавештено о увођењу америчких санкција против руског брода "Фортуна" и његовог власника.

„Са жаљењем примамо к знању ову информацију“, навело је немачко министарство.

САД тврде да би гасовод Северни ток 2, вредан 11 милијарди долара, Европу учинио више зависном од руског гаса и да вби наштетио европској енергетској безбедности.

Кремљ то негира и оптужује америчку владу да покушава да промовише продају сопственог течног природног гаса на Старом континенту.

У проспекту намењеном инвеститорима поводом емисије корпоративних дужничких хартија, Гаспром је поменуо политичке ризике у погледу завршетка Северног тока 2.

Компанија је признала да ти ризици могу да учине „реализацију пројекта немогућом или неизводљивом и да доведу до његове обуставе или отказивања“, пренела је агенција Тас с.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, у данашњем реаговању на нове санкције Вашингтона, оценио тај акт као „груб и нелегитиман притисак САД“.

„Помно пратимо ситуацију и анализирамо је док настављамо рад на финализацији пројекта“, рекао је он на телеконференцији за новинаре.

Гаспром је рекао саопштио да шест посто гасовода или око 150 километара остаје да буде завршено, понављајући да намерава да ускоро заврши пројекат.

Изградња овог цевовода је обустављена у децембру 2019. године када је једна швајцарска фирма повукла своје бродове који су били ангажовани на том пројекту услед претњи америчким санкцијама, што је приморало Гаспром да покуша да доврши гасовод сопственим средствима. Након дугогтрајних напора на размештању руских пловила за полагање цеви, грађевински радови су прошлог месеца настављени у немачким територијалним водама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)