ШАМПАЊЦА НЕЋЕ БИТИ НИ СА БАЈДЕНОМ: Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров о односима са САД и случају Наваљни

Б. Влаховић - дописник из Москве

18. 01. 2021. у 23:56

ШАМПАЊЦА НЕЋЕ БИТИ НИ  СА БАЈДЕНОМ: Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров о односима са САД и случају Наваљни

Фото Танјуг/АП

ОДНОСИ између Америке и Русије се неће променити ни са новом администрацијом председника Џоа Бајдена и нећемо пити шампањац ни са њом.

У спољној политици САД ће радити на ограничавању Пекинга и Москве. Вашингтон размишља шта да учини да се Русија и Кина не приближе толико да се осећају моћније од Америке, казао је јуче министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на традиционалној годишњој конференцији за новинаре.

Он је јасно рекао да се суштина америчке политике неће променити, али и да се нада да ће Бајден формирати професионални, а не пропагандни тим.

Говорећи о немирима у САД Лавров је рекао да ствараоци технолошке империје и не држе до устава.

- Технолошки гиганти сами одређују своја права на основу тзв. корпоративних норми - истакао је Лавров.

Он мисли да западне елите, због тога што не могу да реше унутрашње проблеме, траже и налазе спољне непријатеље и налазе их наравно у Русији, Кини, Ирану, Северној Кореји, Куби или Венецуели.

- Видимо како су се сада ухватили за догађања око повратка Наваљног у Русију - рекао је Лавров новинарима.

- Јасно се осећа са којом радошћу све то коментаришу, као да све излази из апарата за копирање. Западни политичари, судећи по свему, мисле да могу на тај начин да одвуку пажњу од кризе у којој се налази либерални модел развоја. А ја верујем да не треба тражити спољне поводе за оправдање свог деловања.

Пресуда Наваљном изречена у полицијској станици

ЛИДЕР руске "мале опозиције"  (44) осуђен је јуче по подне на 30 дана затвора. Судија је сматрао да је он прекршио закон јер је у време трајања условне казне морао да саопшти место боравка у Немачкој, али то није учинио. Наваљни је изашао из болнице у Берлину 23. септембра, да би тек 23. новембра саопштио да је одсео у хотелу "Арабел". Федерална служба за извршење казни тражила је од суда да условну казну Наваљном изречену због финансијских махинација, претвори у затворску.

Алексеј Наваљни, Фото Танјуг/АП

Пресуда је донета у полицијској станици а не у судници, на шта се Наваљни жалио али му је одговорено да у суд није могао јер није имао тест на вирус корона.

- Ово саслушање је највећи степен безакоња јер се мени суди у полицији у Химкију - рекао је Наваљни. - Путин је бацио кривични закон кроз прозор, из страха.

Првобитно је суд најавио да ће се о овом случају изјаснити у уторак, али је одлука донета јуче. Са московског аеродрома "Шереметјево", где је у недељу увече ухапшен на пасошкој контроли, Наваљни је превезен у одељење полиције у месту Химки у Подмосковљу.

Фото Танјуг/АП


По изрицању пресуде Наваљни је позвао у видео-снимку Русе да изађу на улице у знак протеста због начина на који је поступано према њему.

- Не плашите се, изађите на улице. Не излазите због мене, изађите због себе и своје будућности - поручио је Наваљни.

Мада Лавров није говорио о чијим се коментарима ради, јасно је да је мислио на оне који су стигли из Америке, одакле се за захтевом за ослобађање Наваљног јавио државни секретар Мајк Помпео, али и на оне из Канаде, Немачке, а јуче су се листи придружили Британија и Словенија. Сви су осудили хапшење руског опозиционара и тражили од руских власти да га пусте.

Још у време док је Наваљни био у болници у Берлину руско руководство је тражило од Немаца доказе за тврдње и дијагнозу да је Наваљни отрован. Те доказе Москва никада није добила. Зато је Лавров јуче још једном казао да Русија нема основе да покреће кривични поступак због инцидента који се догодио у Сибиру са Наваљним.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)