РЕКЛИ "НЕ" РУСИМА: Бразил одбио захтев за хитну употребу вакцине Спутњик V

Танјуг

17. 01. 2021. у 08:34

РЕКЛИ НЕ РУСИМА: Бразил одбио захтев за хитну употребу вакцине Спутњик V

Фото: АП

БРАЗИЛСКА национална агенција за надзор здравља (Анвиса) одбила је захтев за одобрење руске вакцине Спутник V против ковид-19 за хитну употребу у Бразилу.

Према обавештењу агенције, захтев није у складу са минималним критеријумима за овај задатак, преноси Тас с.

- Захтев је враћен компанији Униао Кимики, јер није у складу са минималним критеријумима - посебно због недостатка дозволе за трећу фазу клиничких испитивања, као и у вези са питањем које се бави напредним производним методама - наводи се на веб страници агенције.

Крајем децембра, Униао Кимика, партнер Руског фонда за директна улагања, контактирао је Анвису тражећи дозволу за спровођење треће фазе клиничких испитивања вакцине Спутњик V у Бразилу.

Агенција је тада навела да би, с обзиром на претходно искуство са прегледом таквих пријава, одлука могла бити донета у року од 72 сата. Међутим, касније је агенција затражила додатне информације о вакцини, наводи Тас с.

Униао Кимика и руски фонд поднели су у петак захтев за хитну употребу 10 милиона доза Спутњика V у Бразилу.

- Униао Кимика верује да, као одговор на ескалацију пандемије ковид-19 у Бразилу и остатку света, држава и привредни субјекти морају предузети све напоре у борби против ње, укључујући предузимање хитних и ванредних мера, оправданих ургентним потребама у овом важном тренутку - саопштила је тада компанија.

Почетком јануара, Униао Кимика је добио ћелијски материјал за производњу вакцине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)