НЕМА ШОПИНГА, ТЕРЕТАНА, ПОЗОРИШТА: Од поноћи највећи део Италије под пооштреним анти-ковод мерама

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

16. 01. 2021. у 17:40

НЕМА ШОПИНГА, ТЕРЕТАНА, ПОЗОРИШТА: Од поноћи највећи део Италије под пооштреним анти-ковод мерама

Фото Ап

ЧАК 16 италијанских региона од 21 укупно остаје затворено до 5. марта, по новом Декрету и параметрима развоја пандемије које су установили надлежни здравствени органи.

Од три региона тзв. „црвена“ са тоталним затварањем у два је кренула званична жалба на такву одлуку. Ломбардија је израчунала да је осетно смањен број заражених на 100.000 становника, да би то био разарајући ударац на екомију и затражила блаже мере. У провинцији Болцано најављују да они неће да затварају све како предвиђа Декрет и упућују жалбу.

Шта је заједничко а шта различито у забранама: остаје свуда на снази полицијски час од 22 до 5 ујутру, нема померања становништва из региона у регион, не може се путовати у иностранство осим због посла или из неопходних и ургентних разлога. У црвеним зонама све је затворено осим апотека, самопослуга, киоска за цигарете и најнеопходнијих сервисних услуга. Може се изаћи из куће само за набавку животних артикала, а у осталим могућна посета родбини али само две особе. Само у пет региона дозвољено је отварање барова и ресторана до 18 сати и потом до 22 сата достава хране на кућну адресу, али затворени тржни центри за викенд.

Нови Декрет предвиђа, сходно развоју пандемије, отварање скијашких центара од 15. фебруара. Теретане, базени, биоскопи, позоришта затворени су до 5. марта. О отварању школа са вишим разредима се дискутује и план је да се крене са 50 посто пупуњености.

Једина мала светлост предвиђена по новом Декрету јесте формирање „белих“ зона у местима где се појавило само 50 позитивних случајева на 100.000 становника у једној седмици. За сада таква једна зона постоји у Тоскани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)