ФАЈЗЕР ПОТВРДИО: Смањује се испорука вакцина за Европу

Novosti online

15. 01. 2021. у 17:29

ФАЈЗЕР ПОТВРДИО: Смањује се испорука вакцина за Европу

Фото: Танјуг

АМЕРИЧКА фармацеутска компанија „Фајзер“ потврдила је данас да ће привремено смањити испоруке вакцине против вируса корона за Европу, док не повећа капацитет производње на две милијарде доза годишње.

- Привремено смањење испорука погодиће све европске земље- рекла је портпарол Фајзера у Данској Лине Федерс.

Она је за АП навела да ће Фајзер повећати производњу у својој фабрици у Пуру у Белгији, због чега ће бити неопходно прилагодавање постројења и процеса у фабрици која захтевају нова испитивања квалитета и одобрења власти, пренео је Танјуг.

- Због тога ће европским земљама крајем јануара и почетком фебруара бити доступно мање доза вакцина- рекла је Федерс.

Из Норвешког института за јавно здравље саопштили су раније данас да су сазнали да ће испоруке бити смањене, што је, додају, последица ограничења производње у „Фајзеру“ чији је циљ повећање капацитета на две милијарде доза вакцине годишње у односу на тренутних 1,3 милијарде.

Навели су и да су очекивали да добију 43.875 доза вакцина од „Фајзера“ наредне недеље, али да ће, по свој прилици, сада добити 36.075 доза.

-Још није јасно колико ће времена бити потребно пре него што Фајзер поновно досегне максималан капацитет производње- поручују из норвешког института.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)