НАПАД НА КАПИТОЛ КАО ПАЉЕЊЕ РАЈХСТАГА: Бившег Путиновог саветника отерали са посла у Вашингтону, подршка Трампу га коштала каријере!

Бранко ВЛАХОВИЋ, дописник "Вечерњих новости" - МОСКВА

15. 01. 2021. у 17:05

ПОЗНАТИ руски економиста и бивши Путинов саветник, а затим жесток критичар, Андреј Иларионов, који је последњих година радио у Институту Катона у Вашнгтону, добио је отказ.

НАПАД НА КАПИТОЛ КАО ПАЉЕЊЕ РАЈХСТАГА: Бившег Путиновог саветника отерали са посла у Вашингтону, подршка Трампу га коштала каријере!

Фото: МК

Разлог је што је стао на страну председника Трампа.

Још док је био саветник Путина он је оштро критиковао руску владу а затим и одлуке Кремља. После одласка из Кремља 2005. године Иларионов је нашао посао у Америци.

Он је у време владавине Барака Обаме јавно био против „ресетовања односа“ са Москвом. Иларионов је побољшање односа САД са Русијом називао капитулацијом пред руским официрима тајне полиције и мафијозама и бандитима.

Осмог јануара ове године је Иларионов објавио текст у коме је критиковао доминирајући став о нападу на Конгрес и покрет Black Lives Matter. Андреј је тврдиo да је неизвесно ко је победио на последњим америчким изборима због анахроног система глсања.

У наставку текста Иларионов тврди да руководство Демократске партије САД руши главне правне и политичке институте власти да би имало монополско господство тј. Владавину. Затим је био још оштрији тврдећи да се све то ради да би се остварио програм радикалног социјализма, црног расизма и зеленог тоталитаризма. Андреј Иларионов тврди да је напад на Капитол 6. јануара 2021. подсећао на паљење Рајхстага 27. фебруара 1933. године, који је искористио Хитлер за успостављање фашистичке диктатуре.

Фото: ЕПА

Такве оцене се нису свиделе руководству Института Катона и Иларионов је добио отказ. Испоставило се да Американцима није сметало кад је Иларионов правио грубе и црне паралеле критикујући Путина, али када је истим стилом почео да пише о САД напрасно је прекинута сарадња.

У Институту Катона саопштили су руским медијима да Иларионов није више њихов сарадник. Директор Института Питер Гетлер осудио је напад Трампових присталица на Капитол. Разлоге престанка рада Иларионова нису хтели да објашњавају, али се зна да су имали сасвим супротан став од Иларионова, који каже да му је отказ дат због његовог текста у блогу под насловом „Пожар Рајхстага 2021“.

Иначе Иларионов је био старији научни сарадник у споменутом институту од 2006. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)