ПОМОЋ КАДА ЈЕ НАЈПОТРЕБНИЈЕ: Привредници из Београда желе да помогну грађанима угроженим у стравичном земљотресу

Novosti online

15. 01. 2021. у 12:39

ПОМОЋ КАДА ЈЕ НАЈПОТРЕБНИЈЕ: Привредници из Београда желе да помогну грађанима угроженим у стравичном земљотресу

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

У ПРИВРЕДНОЈ комори Србије данас су се окупили привредици из Београда који су изразили жељу да помогну грађанима Хрватске угроженим земљотресом, а о детаљима помоћи разговарали су на састанку којем су присуствовали митрополит загребачко-љубљански Портфирије, председник ПКС Марко Чадеж и заменик градоначелника Горан Весић.

Говорећи о тренутној ситуацији у Хрватској, митрополит Портфирије рекао је да је у Глини и Петрињи, а нарочито у селима око тих места, готово сваки дом, у најмању руку, оштећен, док су многе куће и порушене.

Додаје да су поред кућа угрожени и многи храмови, а неки су, каже, до темеља уништени.

Портфирије истиче да је грађанима у Хрватској потребна ургентна помоћ у смислу проналаска смештаја за људе који су остали без кућа, подсећајући да међу њима има и деце.

- Најпре је неопходно да се обезбеде елементарни услови, да могу да сместе главу под какав-такав кров. И деца и њихови родитељи су заправо дубински и психолошки потресени, јер постоји велики страх међу људима због земљотреса који не престаје - рекао је Портифирије новинарима у Београду.

Каже да Митрополија загребачко-љубљанска на терену сарађује са Српским народним вјећем (СНВ) и другим нашим институцијама у Хрватској и додао да покушавају да стигну до сваке куће и породице.

Мобилне куће, истиче митрополит, су прва помоћ, а када се, додаје, тло смири, Митрополија ће се потрудити да помогне и у изградњи кућа и помоћних зграда породица које су угрожене земљотресом.

- Ми ћемо заједно са Градом Београдом, многим другим људима добре воље и са многим епархијама из наше цркве покушати, колико буде у нашој моћи, да учествујемо и у изградњи кућа - рекао је Портфирије.

Истакао је да је земљотрес после себе оставио једну "библијску слику".

Послао је поруку да је овај земљотрес још једном показао да природне непогоде не деле људе по националности и вери, већ "ударају" на сваког човека.

- Показао је и да људи имају доста тога заједничког. Из ове невоље и сваке кризе имамо и велику шансу да једни друге препознамо као комшије, да су људи поребни једни другима и да је човек човеку створен да буде пријатељ и брат - поручио је Портфирије.

Он је захвалио ПКС и Граду Београду на помоћи коју пружају Митрополији.

Председник ПКС Марко Чадеж оценио је да су се и у овој невољи приватни сектор, Град Београд и Митрополија загребачко-љубљанска, која је на терну", добро организовали да помогну угроженом становништву, не гледајући, како каже, "у крвна зрнца".

Каже да ПКС гледа да одмах реагује, како у случају помоћи грађанима угроженим земљотресом, тако и у случају временских непогода које су недаво погодиле југ Србије.

- Наши људи су данас на југу, додељују агрегате, како бисмо људе обезбедили струјом, а који не могу да рачунају да ће је добити у наредних неколико недеља. Исто тако, реаговали смо и са донацијом од 50.000 евра за набавку објеката за привремени смештај, које смо послали у Хрватску - рекао је Чадеж.

Данас су, истиче, окупили компаније како би наставили са том акцијом и како би се помогло људима који због земљотреса тешко живе.

Заменик градонацелника Београда Горан Весић подсетио је да је Град обезбедио 100.000 евра које је пребацио на рачун Митрополоије, као и да је неколико београдских компанија обезбедило исто толико новца за Митрополију.

Тај новац је, каже, утрошен за набавку мобилних кућа, које, додаје, сукцесивно стижу у Хрватску.

- То је прва помоћ за људе који тамо живе и који су остали без крова и који су до тада били смештени у аутомобилима - рекао је Весић.

У ПКС је, истиче, организован састанак којем присуствују београдске компаније које желе да помогну Митрополији, а која даље помоћ расподељује на терену.

- Наша Митрополија не дели људе по националној основи, помаже свима, а наша обавеза је да помогнемо нашој Митрополији како би помоћ дошла до људи којима је потребна - рекао је Весић.

Указао је да ово време, због кризе изазване пандемијом, није лако за привреду и да није лако било коме да издваја новац за било коју врсту помоћи, али да одзив компанија говори о томе колико су људи свесни тежине ситуације у којој се грађани у Хрватској налазе.

Захвалио је свима на помоћи и поручио да је сваки динар који буде уплаћен велики.

- Свако треба да помогне колико може, да бисмо овим људима обезбедили привремени смештај, а онда како бисмо им обезбедили да им куће буду обновољене - рекао је Весић. Подсетио је да су то повратничке куће, које су у лошем стању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Rada

15.01.2021. 14:00

PKS bi trebalo prvo da se angažuje oko pomoći poplavljenima na jugu Srbije-tamo se nalaze njeni članovi (koji joj plaćaju članarinu) i potrošači proizvođača članova PKS a za pogođene zemljotresom u Hrvatskoj je pre svega nadležna hrvatska država. Po podacima iz hrvatske štampe, iz sisačke županije se već odjavilo 1100 ljudi, koji se verovatno neće vratiti, Hrvatska planira skladište nuklearnog otpada na granici tog područja prema Rep. Srpskoj. Da li je mudro od PKS da ulaže u pustu teritoriju? PKS ima zadatak da uči privrednike kako se mudro ulaže a ne da skuplja poene za neko povampireno bratstvo-jedinstvo.