СВИ СЕ ПИТАЈУ ШТА СМЕРА БИЛ ГЕЈТС: Милијардер масовно купује пољопривредно земљиште у Америци, уграбио 242.000 хектара!

Novosti online

15. 01. 2021. у 09:25

СВИ СЕ ПИТАЈУ ШТА СМЕРА БИЛ ГЕЈТС: Милијардер масовно купује пољопривредно земљиште у Америци, уграбио 242.000 хектара!

Фото: Танјуг/АП

БИЛ Гејтс, четврти најбогатији човек на свету тихо је уграбио 242.000 хектара пољопривредног земљишта широм САД-а - што га чини утицајним приватним власником пољопривредног земљишта у САД.

После вишегодишњих извештаја да је куповао пољопривредно земљиште у државама Флорида и Вашингтон,  The Land Report је открио да је Гејтс купио пољопривредно земљиште у 18 америчких држава.

Његова највећа имања су у Луизијани (69.071 хектара), Арканзасу (47.927 хектара) и Небраски (20.588 хектара). Поред тога, он има удео у 25.750 хектара прелазног земљишта на западној страни Финикса у Аризони.

Према истраживању листа, земљиште држи директно и преко Cascade Investments.

Иако може бити изненађујуће да је технолошки милијардер такође највећи власник пољопривредног земљишта у земљи, ово није једини Гејтсов покушај у пољопривреди.

Током 2008. године, Фондација Била и Мелинде Гејтс најавила је 306 милиона долара бесповратних средстава за промоцију одрживе пољопривреде са високим приносом међу малим пољопривредницима у подсахарској Африци и Јужној Азији.

Фондација је тада уложила и у развој и ширење „супер усева“ отпорних на климатске промене и на млечне краве са већим приносом.

Прошле године организација је основала Gates Ag One, непрофитну организацију која унапређује те напоре.

Није потпуно јасно како се користи Гејтсово пољопривредно земљиште, пише Форбс.

Међутим, постоје неке назнаке да би земљиште могло да се користи на начин који се поклапа са вредностима фондације. Cottonwood Ag Management, део компаније Cascade, члан је Leading Harvest, непрофитне организације која промовише одрживе пољопривредне ресурсе који дају приоритет заштити усева, тла и водених ресурса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Monopol se planira

15.01.2021. 16:36

Вероватно планира да преосталим Земљанима, онима који преживе овај 3. светски рат, негде после 2030. продаје сопствене пољопривредне производе.

Gazda Boza

19.01.2021. 18:04

Pa posle ekonomskog kraha, ljudi ce tesko doci do osnovnih potreba kao sto su voda i hrana. Sada nam je to tako neshvatljivo kada sve imamo u izobilju ali posledice ovog socijalnog distanciranja, zatvaranja i otpustanja radne snage kao tehnoloski visak, ce se tek osetiti (kada se iscrpe sve rezerve). Tada cemo moliti cika Bilija za koru suvog hleba jer ce samo kod njega uspevati.