НДРАНГЕТА НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: Почело највеће суђење мафији у Калабрији у последњих 30 година, оптужено је 355 гангстерa

В. Н.

13. 01. 2021. у 22:48

НДРАНГЕТА НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: Почело највеће суђење мафији у Калабрији у последњих 30 година, оптужено је 355 гангстерa

Судница као бункер / Фото Танјуг-АП

У ИТАЛИЈИ је почео један од најамбициознијих правних напада на мафију до сада, суђење припадницима једне од најозлоглашенијих криминалних организација у земљи - Ндрангета, највећи у последњих 30 година, на коме се на оптуженичкој клупи налази 355 осумњичених гангстера и њихових сарадника.

Тужилац Никола Гратери признаје да суђење, за које се очекује да траје годину дана, неће уништити ову организацију, али се нада да ће бити важан корак ка њеној пропасти јер ће охрабрити жртве да се јаве и сведоче.

- Суђење се доживљава као нека врста ослобађања Калабрије - рекао је Гратери.

Очекује се да ће се у суду разоткрити како је злочиначка организација регрутовала војску "белих оковратника", адвоката, рачуновођа, јавних званичника и судских службеника, који су им омогућили пословање.

Ндрангета је пустила корене и на богатом северу Италије и у већем делу Европе, као и у Канади, САД, и чак у Аустралији.

Судија Гратери (62) има наоружану пратњу откако је први пут почео да истражује Ндрангету 1989. године, али сада води још више рачуна.

- Тренутно сам опрезнији него обично. Не идем ни 10 метара без свог блиндираног аутомобила, нисам био у ресторану више од 20 година, а у биоскоп нисам ишао више од 30 година. Увек сам затворен. Једем у канцеларији. Моја кућа је у основи бункер. Имам добар тим телохранитеља - изјавио је Гратери.

Калабрија представља базу организације Ндрангета одакле она управља својим криминалним пословима, контролишући значајан део европске трговине кокаином и перући огромне суме новца путем мреже истурених компанија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Plemic

13.01.2021. 23:12

NDRANGETA decenijama ulaze u skolovanje dece mafijasa, tako da su najvazniji Tuzioci, Sudije i Komandiri policije i Karabinjera ustvari potomci mafijasa iz Ndregete. Infiltrirani su duboko ali jako duboku i u Masonske loze Velikog Orjenta Italije.