БИТКОИН СЕ КОРИСТИ ЗА ПРАЊЕ НОВЦА: Кристин Лагард упозорила на недостатке криптовалуте

Танјуг

13. 01. 2021. у 13:50

ПРЕДСЕДНИЦА Европске централне банке Кристин Лагард позвала је данас на глобално регулисање трговања биткоином, наводећи да се ова дигитална валута у неким случајевима користи за активности прања новца и да је потребно затворити све "рупе" у регулативи, јавља Ројтерс.

БИТКОИН СЕ КОРИСТИ ЗА ПРАЊЕ НОВЦА: Кристин Лагард упозорила на недостатке криптовалуте

Фото Илустрација архива

Биткоин је последњих година искорачио из своје мале "тржишне нише", и сада га купују обични људи, инвестициони фондови, па и велике корпорације. Неки чак узимају кредите да би повећали куповину те криптовалуте, чија се вредност скоро удесетостручила од прошлог марта.

Међутим, његова углавном анонимна природа изазвала је забринутост да би могао да се користити за прање новца и друге илегалне активности.

-Биткоин је високо шпекулативна имовина која је се користи за неке чудне послове и неке занимљиве и потпуно неприхватљиве активности прања новца- рекла је Лагард на конференцији Ројтерс Некст.

Она није навела конкретне случајеве у којима је та дигитална валута коришћена за прање новца, али је рекла да има сазнања да се води кривична истрага против тих илегалних активности. Није изнела више детаља о томе.

Сектор криптовалута је и даље углавном под врло лабавим надзором или нерегулисан, мада постоје глобални стандарди у областима као што је спречавање прања новца (АМЛ).

Шефица ЕЦБ-а се својим апелом придружила бројним регулаторима из целог света у позивима за примену глобалних правила и на криптовалуте.

-Мора да постоји регулатива. Она мора да се примењује и договара на глобалном нивоу, а ако неко то избегава, то бекство ће злоупотребити- поручила је Лагард.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)