БИО БИ ТО СТРАШАН ПРЕСЕДАН: Пенс писао Пелоси због захтева да примени 25. амандман

Novosti online

13. 01. 2021. у 08:30

БИО БИ ТО СТРАШАН ПРЕСЕДАН: Пенс писао Пелоси због захтева да примени 25. амандман

Фото: Принтскрин

ПОТПРЕДСЕДНИК САД Мајк Пенс упутио је писмо председавајућој Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси у коме наводи да би примена 25. амандмана против председника Доналда Трампа „била страшан преседан“.

Пелоси предводи демократе које од Пенса траже да примени четврту тачку 25. амандмана, која каже да потпредседник преузима председничка овлашћења у случају да председник САД није способан да обавља своју дужност.

- Не верујем да би таква акција била у најбољем интересу наше нације, нити би била у складу са нашим уставом - навео је Пенс, подсећајући да није желео да изађе из уставних оквира ни када су у Конгресу потврђивани резултати председничких избора.

Захтев Представничког дома Пенс је назвао „политичким играма“ пред којима не жели да попусти, објавили су амерички медији.

- Позивам вас и сваког члана Конгреса да избегавате акције које ће изазивати даље поделе и подгревати страсти. Радите са нама да снизимо температуру и ујединимо земљу како се припремамо за инаугурацију Џоа Бајдена за следећег председника - навео је Пенс.

Потпредседник САД подсетио је Пелоси да је она била та која је говорила како 25. амандман мора бити базиран на медицинској одлуци, а не на „мишљењу или понашању које нам се не свиђа“.

- Према нашем уставу, 25. амандман није средство кажњавања или узурпације. Био би страшан преседан користити га на тај начин - написао је Пенс.

(Спутњик.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)