ВЕЛИКА БРИТАНИЈА У ПРОБЛЕМУ: Мере владе нису ишле у корак са ограничењима, многим малим предузећима прети затварање

Ј. Ж. С.

12. 01. 2021. у 09:32

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА У ПРОБЛЕМУ: Мере владе нису ишле у корак са ограничењима, многим малим предузећима прети затварање

Фото: ЕПА

РЕКОРДАН број малих предузећа у Великој Британији могла би у наредних годину дана да ставе кључ у браву, упозорава британско удружење малих предузећа (ФСБ).

ФСБ процењује да би без владине помоћи за лакше отклањање последица пандемије ковида-19, више од 250.000 предузећа могло да буде угашено. Те процене темеље се на истраживању спроведеном међу 1.400 малих предузећа, од којих је пет одсто одговорило да очекују затварање у овој години. Када би се те бројке пресликале на целу земљу, приближно 250.000 од 5,9 милиона малих предузећа у Великој Британији могло би да нестане.

Председник ФСБ-а Мајк Чери изјавио је да "развој мера подршке компанијама није ишао у корак са интензивирањем ограничења" уведених ради сузбијања ковида-19.

- Као резултат тога, ризикујемо да изгубимо стотине хиљада јако добрих, у будућности одрживих малих реодузећа, на огромну штету за локалне заједнице и животе појединаца - рекао је Чери.

Удружење је Министарству финансија предложило увођење подршке која би требало да помогну многим самозапосленим радницима и предузетницима, који су тренутно искључени из програма помоћи.

Ако добије зелено светло министара, ФСБ-ов предложени програм помоћи омогућио би исплату до 7.500 бесповратних фунти за компензацију тромесечне изгубљене добити. Та би мера била ограничена на оне који зарађују мање од 50.000 фунти годишње.

Одлука министарства о овом предлогу очекује се до краја месеца.

Из министарства финансија су саопштили да тренутно немају ништа у плану, и да су програми подршке осмишљени како би помоћ добили они којима је најпотребнија, штитећи истовремено пореске обвезнике од превара..

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)