И ЗВАНИЧНО ПОЧИЊЕ ОПОЗИВ ТРАМПА: Демократе објављују резолуцију, оптужују га да је угрозио безбедност САД

Танјуг

11. 01. 2021. у 16:45

И ЗВАНИЧНО ПОЧИЊЕ ОПОЗИВ ТРАМПА: Демократе објављују резолуцију, оптужују га да је угрозио безбедност САД

Фото: AP Photo/Evan Vucci

ДЕМОКРАТЕ у Представничком дому америчког Конгреса данас ће званично објавити своју резолуцију о опозиву председника Доналда Трампа, оптужујући га за "подстицање побуне" и улогу коју је имао у прошлонедељном упаду у Капитол.

Члан о опозиву, који ће бити представљен вечерас по средњоевропском времену када се Дом састане, указује на Трампове поновљене тврдње да је победио на изборима и његов говор окупљенима 6. јануара пре него што су про-Трампови изгредници упали у Капитол, преноси ЦНН.

Такође се цитира Трампов позив са републиканским државним секретаром из Џорџије, где га је председник позвао да "пронађе" довољно гласова да Трамп победи у тој држави.

- У свему томе, председник Трамп је озбиљно угрозио безбедност Сједињених Држава и владиних институција - стоји у резолуцији.

Додаје се да је "претио интегритету демократског система" и ометао мирну транзицију власти.

- Тиме је издао своје поверење председника, и очигледно повредио народ Сједињених Држава - наводи се у тексту.

Резолуција о опозиву први је корак демократа ка одржавању гласања о импичменту ове недеље.

Фото: ЕПА

Председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси рекла је синоћ да ће се наставити са изношењем резолуције о опозиву на гласање ове недеље, уколико се потпредседник Мајк Пенс не позове на 25. амандман Устава.

Демократе позивају Пенса да одговори у року од 24 часа, рекла је Пелоси. Ако се то не догоди, демократе ће своју резолуцију о опозиву ставити на гласање.

Време гласања за опозив још није одређено, мада се очекује да ће се то догодити у среду.

Резолуцију о опозиву увели су демократски представници, Дејвид Сисилин са Роуд Ајленда, Раскин и Тед Лију из Калифорније.

Сисилин је синоћ на Твитеру објавио да резолуција сада има више од 200 ко-спонзора, готово читав одборнички одбор Демократске странке. Резолуција би вероватно требало да буде представљена Одбору за законодавство Представничког дома пре него што буде изнета на гласање, наводи ЦНН.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)