ОТКРИВЕНА И ПОСЛЕДЊА ТАЈНА "ПЕНТАГОНСКИХ ПАПИРА": Нил Шихен открио како је дошао до докумената који су уздрмали Америку из корена

Novosti online

10. 01. 2021. у 14:03

ОТКРИВЕНА И ПОСЛЕДЊА ТАЈНА ПЕНТАГОНСКИХ ПАПИРА: Нил Шихен открио како је дошао до докумената који су уздрмали Америку из корена

Фото: Танјуг/АП

НАЈНОВИЈЕ тајне везане за 7.000 страница тајних владиних докумената, у којима је објашњено како је америчка администрација погурала рат у Вијетнаму, све време слутећи да та војна акција неће бити успешна, коначно су објављене.

Извештај под називом "Пентагонски папири" објављен је 1971. године у "Њујорк тајмсу", због чега је администрација тадашњег председника САД-а Ричарда Никсона преузела правне кораке. Ипак начин на који је Тајмсов новинар Нил Шихен дошао у посед ових докумената увек су били мистерија, пише Гардијан.

Ове недеље, годину дана након Шихенове смрти, коначно је и то откривено. У интервјуу који је снимљен 2015. године, а који је Шихен тражио да не буде објављен за његовог живота, он је четири сата говорио о томе како је навео Данијела Елсберка, бившег аналитичара сектора безбедности, да му дозволи да прочита (али не и копира) документе које је Елсберг недозвољено копирао док је радио у Ранд корпорацији, невладиној организацији која се бави истраживањем и анализом Оружаних снага САД-а.

Шихен је заправо тајно однео папире из стана у Масачусетсу, где их је Елсберг сакрио, а потом их копирао. Дупликате је сакрио у ормарићу на аутобуској станици.

- Морао сам да урадим оно што сам урадио - рекао је Шихен у интервјуу за Њујорк Тајмс, додавши да се Елсберг плашио да допусти да документа буду објављена, страхујући за своју безбедност.

- Био сам врло узнемирен када ми је Елсберг рекао да могу да прочитам документа, направим белешке, али не и да их копирам. Није схватио да сам ја већ проценио да те папире не смем да оставим у његовим рукама. Били су превише важни и превише опасни.

"Копирај их", рекла му је његова жена, Сузан Шихен, новинарка часописа "Њујоркер". Док је Елсберг био на путу, оставио им је кључ од стана, а пар је почео да копира папире. Пријављивали су се у хотеле под различитим именима, правили копије и скривали их на аутобуској станци и бостонском Логан аеродрому.

Пре него што су документа објављена, он је отишао код Елсберга и затражио од њега да му преда папире.

- Можда је то било лицемерно с моје стране, али желео сам да га на неки начин упозорим.

Ипак, Елсберг је након објаве био запањен, а убрзо је и откривен као извор. Њих двојица су се касније срели, а Елсберг је Шихану казао да је његова "дволичност огромна".

Никсонова администрација пробала је да заустави даље објаве ове приче, схвативши колико је важна.

- Из ове бесмислице изашла је једна јасна ствар... Не можете веровати својој влади. Не можете веровати у оно што кажу. Не можете се ослонити на њихов суд. А имплицирана непогрешивост председника, која је у Америци постојала, овим је веома уздрмана - рекао је Никсону шеф администрације Беле куће ХР Халдеман.

Никоснова администрација изгубила је судску битку да спречи слободу говора новинара. Никсон је, ипак, наставио своју компању против Елсберга. Бела кућа је спровела своју истрагу која је на крају довела до Вотергејт скандала и Никсоновог импичмента.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)