ОВО ЈЕ ПАНДЕМИЈА У ПАНДЕМИЈИ: Стручњаци све забринутији због новог соја вируса - у деловима Лондона заражена свака 20. особа

Танјуг

09. 01. 2021. у 15:34

ДОКТОР Адам Кучарски, епидемиолог лондонске Школе за хигијену и тропске болести указао је да би појава новог соја корона вируса требало да се сматра "новом пандемијом у пандемији" и изразио забринутост јер постоје назнаке да у популацији сада има више кретања него у марту када су први пут уведене рестриктивне мере и закључавање.

ОВО ЈЕ ПАНДЕМИЈА У ПАНДЕМИЈИ: Стручњаци све забринутији због новог соја вируса - у деловима Лондона заражена свака 20. особа

Фото АП

- Са овим новим сојем корона вируса свака интеракција је ризичнија - упозорио је др Кучарски и истакао да су контакти са новим сојем вируса око 40 до 50 одсто ризичнији, преноси ББЦ.

- У извесном смислу можемо то да посматрамо и као нову пандемију у оквиру постојеће пандемије. Нови сој короне је ризичнији и мораћемо да уложимо више напора да смањимо штету коју ће произвести - предочио је др Кучарски.

Критично у Лондону

У неким деловима Лондона, једна од 20 особа, заражена је корона вирусом, изјавио је данас лондонски регионални директор Јавног здравља Енглеске Кевин Фентон.

Током протекле недеље забележен је пораст броја људи у болницама у Лондону за 27 одсто, а у креветима за интензивну негу за 47 одсто, каже професор Фентон, преноси ББЦ.

Он је навео да је ово велики изазов пандемије и затражио од становништва да "заиста смањи интеракције, остане код куће и смањи број инфекција ковидом".

- Не само да озбиљно оптерећујете здравствени систем, већ спречавате да и други болесници, којима је можда потребан хитан или важан третман у том тренутку, не могу да приступе тим услугама - рекао је Фентон.

Он је нагласио да постоје "ствари које бисмо могли учинити боље" како би смањили број инфекција, укључујући веће придржавање мера ношења маски и физичког дистанцирање приликом коришћења јавног превоза и куповине неопходних добара, наводи ББЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)