ЛАКШИ ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ: Словенија од сутра поново признаје ПЦР тестове из Србије

Танјуг

09. 01. 2021. у 00:23

ЛАКШИ ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ: Словенија од сутра поново признаје ПЦР тестове из Србије

Фото: АП

СЛОВЕНИЈА ће од сутра поново признавати ПЦР тестове на корона вирус урађене у Србији.

Влада Словеније је одлучила да ће преко граничних прелаза и контролних пунктова бити могуће прећи са негативним ПЦР тестом и негативним брзим тестом на антиген.

Разлика између та два теста је у томе што се брзи тест мора бити урађен у државама чланицама ЕУ или у шенгенском подручју, а ПЦР тест може бити урађен и у трећим земљама или у институцијама које признаје Словенија.

На списку држава из којих ће бити признавани ПЦР тестови, који је објављен на сајту словеначке Националне лабораторије за здравље, околину и храну, налази се и Србија.

Међутим, брзи тестови на пет граничних прелаза које је Словенија радила од Божића биће укинути, пренели су словеначки медији.

"Од суботе више неће бити могуће спроводити ове брзе тестове на наших пет граничних тачака. Ако немате негативан тест, једина опција биће одлазак у карантин", рекао је министар унутрашњих послова Алеш Хојс.

Што се тиче прекида карантина, према његовим речима, нема промена, што значи да се карантин може прекинути након пет дана негативним тестом.

Промена је у томе што ће од сутра карантин на тај начин моћи да прекину и они који имају привремени или стални боравак у Словенији, а не више само словеначки држављани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)