ЛУКАШЕНКО ЧУВА ВАТИКАНСКЕ ВЕЗЕ: Смена на врху католичке хијерархије у Белорусији изазвала разне спекулације

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

08. 01. 2021. у 22:37

ЛУКАШЕНКО ЧУВА ВАТИКАНСКЕ ВЕЗЕ: Смена на врху католичке хијерархије у Белорусији изазвала разне спекулације

Фото Танјуг-АП

ОДЛАЗАК у пензију поглавара белоруских католика архиепископа Тадеуша Кондрусевича, по националности Пољака, изазвао је бројне спекулације и нагађања којима је заједничка порука била да га је Ватикан сменио да би сачувао добре односе са председником Александром Лукашенком.

Истина је ипак другачија. Наиме, ових дана Кондрусевич је напунио 75 година, па је због старосне границе морао у пензију.

Нови папски нунциј у Минску, архиепископ Анте Јозић је и пре доласка у Белорусију, у интервјуу хрватском католичком порталу "ИКА Загреб" објаснио да је један од главних његових задатака именовање нових епископа после одласка у пензију оних који су навршили 75 година.

Да подсетимо, Тадеуша Кондрусевича четири месеца нису пуштали да се из Пољске врати у Белорусију, чији је иначе држављанин. Он се вратио у Белорусију крајем децембра, да би већ 3. јануара био пензионисан. Уместо Кондрусевича, белоруском католичком епархијом руководиће епископ Казимир Великоселец, али на тој дужности неће бити дуго, јер и он ускоро иде у пензију.

Уочи Нове године из затвора су пуштена четири католичка свештеника који су ухапшени због разних акција које су се спроводиле минулих месеци против председника Лукашенка. Без обзира на то што Лукашенко помирљивим изјавама покушава да нормализује односе са католичким свештенством у Белорусији, то неће бити нимало лако јер они не скривају према њему нетрпељивост, што се и види из њихових изјава.

Са друге стране, католички попови говоре да су они аполитични, али не скривају да подржавају демонстранте који су за смену Лукашенка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)