ИРАК ПОДИГАО ТУЖБУ ПРОТИВ АМЕРИКЕ: Земља је убијана три пута и то најјезивијим оружјем! (ВИДЕО)

Novosti online

08. 01. 2021. у 16:28

ИРАК ПОДИГАО ТУЖБУ ПРОТИВ АМЕРИКЕ: Земља је убијана три пута и то најјезивијим оружјем! (ВИДЕО)

Фото: АП Пхото/Хассан Аммар

ИРАК је формално подигао тужбу против Сједињених Држава због поновљене употребе муниције са осиромашеним уранијумом током последњих деценија, укључујући акције против бивших ирачких нуклеарних објеката, јавила је ирачка новинска агенција "Ал-Маломах".

Речено је да је тужбу 26. децембра поднео суду у Стокхолму Хатиф ал-Рикаби, саветник Одбора за спољне послове ирачког парламента.

Тужба наводно укључује захтев за компензацију за нападе бомбардовањем који су били усмерени на некадашња нуклеарна постројења у земљи деведесетих и раних 2000-их година, као и накнаду за употребу граната, бомби и пројектила који садрже осиромашени уранијум у америчким кампањама против Ирака током неколико деценија. Правни тим тражи резолуцију Уједињених нација којом се САД обавезују на исплату одштете.

Ал-Рикаби је рекао да је тужба резултат поновљених позива на акцију исељених ирачких академика из Француске, Канаде, Данске и Белгије, који су изразили спремност да помогну правном тиму, посебно у вези са америчким бомбардовањима ирачких нуклеарних постројења.

- Највећа несрећа је у томе што ирачка држава током свих ових година није ни прстом мрднула. Није земљу очистила од загађења, нити је захтевала да међународна заједница обавеже Америку и њене савезнике да очисте проуyроковано загађење или захтевају одштету - рекао је званичник, сугеришући да је Ирак "убијен три пута" - 1991, 1999. и 2003. године употребом америчког осиромашеног уранијума.

Ал-Рикаби каже да је нуклеарна контаминација наштетила животима стотина хиљада Ирачана - осиромашени уранијум се повезује са раком, можданим ударом и урођеним оштећењима, поред осталих главних здравствених проблема, као и то да је отровао ирачко тло.

Уједињене нације процењују да су у последњих 30 година САД употребиле најмање 2.320 тона осиромашеног уранијума у Ираку, при чему је врло токсична супстанца утицала и на америчке војнике и на ирачко цивилно становништво.

Према проценама ирачке владе, стопа рака блискоисточне нације скочила је са 40 случајева на 100.000 људи 1991, са 800 на 100.000 у 1995. и са 1.600 на 100.000 до 2005. године. Посебно висок степен пораста оболелих од рака забележен је у Багдаду, Басри и Фалуџи, градовима у којима су америчке снаге интензивно користиле осиромашени уранијум.

Поред Ирака, САД и НАТО употребили су осиромашени уранијум у Босни и Југославији 1995. и 1999. године, и против ИСИС-а у Сирији 2015. године.

Заједно са Сједињеним Државама, СССР (а касније и Русија), Британија и Француска користиле су своје резерве осиромашеног уранијума за производњу оклопне муниције. Међутим, само су САД и Велика Британија користиле ово оружје у рату, а Британија је наводно испалила отприлике три тоне супстанце током инвазије 2003. године на Ирак.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)