КОРОНА "КОЧИ" НОРМАЛАН РАД: Шест и више месеци смањене радне способности

Б.Б.

07. 01. 2021. у 14:35

КОРОНА КОЧИ НОРМАЛАН РАД:  Шест и више месеци смањене радне способности

Фото: ЕПА

КОРОНА вирус у многим случајевима онемогућава нормалан рад и дуже од пола година. Истраживање, које преноси "Гардијан", показалао је да пацијенти, који су се лечили од "Ковида-19", ни шест месеци после инфекције, нису били у стању да раде истим капацитетом као раније.

У једној од највећих студија до сада анкетиране су 3.762 особе, старости од 18 до 80 година. Испитаници су пријавили 205 симптома после инфекције, а у просеку, су имали проблеме у девет органа у телу.

Иако се у почетку сматрало да је реч, углавном, о респираторној болести, од које ће се већина опоравити у року од две или три недеље, како се у пандемији повећавао број оболелих, јављали су се различити симптоми у готово свим органима - од срца до мозга. Анализа је била ограничена на испитанике који су корону имали дуже од 28 дана и чији су се симптоми појавили пре јуна прошле године, тако је праћење симптома трајало, у просеку, током шест месеци.

Око 65 одсто испитаника пријавило је да су симптоми потрајали најмање шест месеци. Најчешћи који их су их мучили и дуже од пола године су умор, малаксалост након напора, когнитивна дисфункција ("мождана магла"), неуролошки проблеми, главобоље, проблеми са памћењем, несаница, болови у мишићима, лупање срца, отежано дисање, вртоглавица, проблеми са равнотежом и говорни проблеми.

Скоро 86 одсто испитаника је имало рецидиве, најчешће изазване физичком активношћу, стресом, вежбањем и менталном активношцу. Меморија и когнитивна дисфункција, које је искусило више од 85 одсто испитаника, били су најраспрострањенији и најтрајнији неуролошки симптоми. Они су били чести у свим узрастима и имали су значајан утицај на радну способност испитаника, утврдили су аутори.

Око 45 одсто испитаника изјавило је да им је потребан смањен распоред рада у поређењу са периодом пред болест, док отприлике 22 одсто није радило у време анкете због здравствених услова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)