НОВИ СКОК ПОСЛЕ ЗАТИШЈА: Празничне мере у Италији нису дале очекивани ефекат у сузбијању епидемије

Милица Остојић (Рим)

07. 01. 2021. у 11:09

У Италији број заражених короном расте на читавој територији, у односу на претходну седмицу има 28 одсто више позитивних. Пређена је граница од 20.000 заражених, нагли успон забележен је после неколико дана затишја, а посебно забрињава најава раста тог броја од 15. јануара.

НОВИ СКОК ПОСЛЕ ЗАТИШЈА: Празничне мере у Италији нису дале очекивани ефекат у сузбијању епидемије

Фото Танјуг-АП

Од 15. јануара ступа на снагу нови Декрет са мерама у складу са бројем позитивних по регионима. Италија ће поново бити подељена на три зоне са три боје, црвена, наранџаста и жута и сходно томе биће одређена затварања у кретању грађана, са затвореним ресторанима, баровима, продавницама и другим јавним услугама.

Министар здравља Роберто Сперанза упозорава да је ситуација истински забрињавајући. Упркос ограничњеима која су Италијаним имали током празника, број позитивних је скочио за око 5.000- Уз све то, нови сој вируса који је стигао из Британије, све више се шири и по Италији.

Прави ефекат празничних славља видеће се од 15. јануара, јер се враћају у своја места бројни грађани који су отишли у друге регионе пре Божића и ступања на снагу мера забрана кретања. По свему судећи, мере за празнике нису дале очекивани ефекат у засутављању ширења вируса.

Данас је на наставу кренуло око пет милиона ученика основних школа, а 11. јануара треба да крену и ђаци средњих школа. Међутим, они најављују да ће протестовати јер траже већу сигурност за повратак у учионице, а воде се и оштре полемике око тога да ли треба сада отварати школе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)