ДНЕВНИ РЕКОРД НОВОЗАРАЖЕНИХ: Ванредно стање за регион Токио

Танјуг

06. 01. 2021. у 11:54

ДНЕВНИ РЕКОРД НОВОЗАРАЖЕНИХ: Ванредно стање за регион Токио

Фото: АП

У ЈАПАНУ ће прогласити једномесечно ванредно стање за регион Токио, главни град и околне префектуре.

Ове мере су уведене како би зауставили растући талас ковид 19, и ова мера требало би да важи од суботе до 7. фебруара, известила је данас јапанска телевизија Асахи ТВ, а пренео Ројтерс.

Јапански главни град забележио је јуче рекордан број дневних случајева коронавируса, 1.591 у једном дану, па се влада суочила са све већим притиском здравствених стручњака и локалних власти да уведе строжију меру ванредног стања за регион Токио, што се очекује да буде данас.

Број нових зараза широм земље достигао је 5.307, што је нови дневни рекорд према подацима националног емитера НХК, А забележених 1.591 случај у Токију је такође највећи број икад.

Министарство здравља одржало је јуче састанак стручњака за заразне болести, други у последња два дана. Они су позвали на оштрије и дуже мере, док јапански премијер Суга тражи умеренији приступ како не би нанео штету економији.

-Чак и ако одмах предузмемо снажне мере, биће тешко спустити регион Токија на епидемиолошки ниво 3 до краја јануара- рекао је новинарима Такаји Вакита, шеф Националног института за заразне болести.

Без нових мера, дневне инфекције у Токију могле би се скоро утростручити, на 3.500 дневно до фебруара и достићи 7.000 до марта, према симулацијама научника са Кјото универзитета, Хироши Нишихуре.

-Уредба о ванредном стању требало би да траје најмање два месеца да би се инфекцију довела до нивоа који се може контролисати- рекао је он.

Економисти упозоравају на велики пад бруто домаћег производа (БДП) ако се ограничења продуже или прошире, али су рекли да би то могло бити неизбежно.

Токио и три околне префектуре већ су затражили од становника да се уздрже од небитних и нехитних излазака након 20 часова, од петка па до краја месеца, а ресторани и барови морају бити затворени до тог времена,наводи агенција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)