АМЕРИКА ПОЗИВА РУСИЈУ: Натерајте Сирију да призна да је употребила хемијско оружје - Одговор једноставан "Озбиљно болују од политизације"

Новости онлајн

05. 01. 2021. у 22:46

ЗАМЕНИК сталног представника САД при Уједињеним Нацијама Ричард Милс позвао је Русију и „друге заштитнике режима председника Сирије Башара Асада“ да подстакну Дамаск да призна да је употребила хемијско оружје.

АМЕРИКА ПОЗИВА РУСИЈУ: Натерајте Сирију да призна да је употребила хемијско оружје - Одговор једноставан Озбиљно болују од политизације

Фото: ЕПА

- Сматрамо да је Савет безбедности одговоран за то да оне који користе хемијско оружје сносе озбиљне последице. Не можемо ћутати и не можемо да допустимо да употреба хемијског оружја постане прихватљива или нормална - рекао је Милс.

Он је истакао да САД поздрављају „објективан, професионални приступ који показује Технички секретаријат Организације за забрану хемијског оружја, приступ који заслужује поверење“.

- Позивамо Русију и друге заштитнике Асадовог режима да подстакну Сирију да каже истину о употреби хемијског оружја и о њеним тренутним залихама хемијског оружја - поручио је Милс.

Први заменик сталног представника Русије при Ун Дмитриј Пољански је, са своје стране, указао на двоструке стандарде, које технички секретаријат ОЗХО показује када је реч о Сирији. Такође је истакао да се ОЗХО претвара у „инструмент политичких манипулација и кажњавања неподобних“.

Дипломата је позвао да се „лечи“ Организација за забрану хемијског оружја „која озбиљно болује од политизације“.

Дан раније је одржан састанак Савета безбедности УН, а тема је била сиријски „хемијски досије“. Низ западних земаља, међу којима и САД, поново су оптужиле Дамаск за употребу хемијског оружја против цивила.

Запад је раније оптужио Дамаск за хемијски напад на сиријски град Дума у ​​Источној Гути и запретио војним ударима. Као доказ хемијског напада, организација „Бели шлемови“ користила је снимке на којима се виде становници Думе, укључујући децу, које лекари наводно покушавају да спасу од дејства токсичних супстанци.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је сврха приче о употреби токсичних супстанци у сиријској војсци да штити терористе и оправдава могуће нападе споља. У исто време, Генералштаб Оружаних снага Русије саопштио је о провокацији коју су милитанти припремили у Источној Гути уз инсценирану употребу хемијског оружја.

Сиријске власти тврде да никада нису употребљавали хемијско оружје против цивила и терориста, и да је цео хемијски арсенал земље извезен из Сирије под контролом ОЗХО.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)