МИГРАНТИ У ИТАЛИЈИ: Нова искрцавања на сицилијанску обалу, из Десног центра питају зашто?

М.Остојић, од сталног дописника, Рим

05. 01. 2021. у 19:13

МИГРАНТИ У ИТАЛИЈИ: Нова искрцавања на сицилијанску обалу, из Десног центра питају зашто?

Фото: ЕПА

ПОЧИЊЕ или се наставља италијанска драма са мигрантима у пуном јеку пандемије корона вируса и усред зиме? Шпанска невладина организација "Опен Армс" довезла је бродом на сицилијанску обалу 265 миграната које је сакупила у две интервенције за Нову годину у централним делу Медитерана.

Италијани су затворени у куће, могу да изађу само ради неопходних потреба са аутосертификатом, а мигрантима су отворене луке. Мирно су бродом стигли у близину Порто Емедокле, кренули са афричких обала, 50 малолетника, највећим делом без пратиоца.

Ако буду негативни на тампон тесту на Ковид-19 биће пребачени на обалу луке Агриђенто и смештени у Вила Сиканији у Агриђенту где ће бити осматран развој санитарне ситуације. Осталих 215 биће превезено у карантин-брод "Рапсоди" у Порто Емпедокле.

Остаје увек и без одговора питање како то да је брод прошао Малту и није се зауставио на њеној обали већ се упутио ка Сицилији. Градоначелница Порто Емпедокле Ида Карми обратила се Влади и јавности са питањем "да ли то значи ако Малта одбија да их прими да се Порто Емпедокле сматра најлакшим местом за бежање и то по министарским одлукама".

Из Десног центра, из свих партија, стиже питање зашто? Зашто се брод није упутио ка Шпанији која је била најближа када их је покупио, а брод је и иначе шпанске НВО. Зашто Италија и Сицилија плаћају најстрашнији цех од искрцавања миграната већ годинама. У време пандемијуе 2020 у Италију је стигло 32.536 особа, увећање за 195 посто у односу на 2019. годину, од тога њих 12.500 из Туниса где нема рата, само у новембру ове године стигло је 5.333 особе, готово пет пута више нео у истом месецу претходне године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)