НИЈЕ ВИШЕ НА ЦРНОЈ ЛИСТИ: Европски суд у Луксембургу укинуо је санкције Николају Азарову кога је оптужио Петар Порошенко

Б. Влаховић, од сталног дописника, Москва

04. 01. 2021. у 17:18

НИЈЕ ВИШЕ НА ЦРНОЈ ЛИСТИ: Европски суд у Луксембургу укинуо је санкције Николају Азарову кога је оптужио Петар Порошенко

Фото: Архивски снимак

БИВШИ украјински премијер Николај Азаров успео је да судским путем добије сатисфакцију и да му ЕУ скине санкције. Европски суд у Луксембургу је одлучио да се Азарову скину ограничења јер за њих није било основа већ су биле политички мотивисане.

Азарову се осветио бивши украјински председник Петар Порошенко кога Азаров својевремено сменио са функције министра економике због слабог рада.

Николај Азаров не намерава да се за сада врати у Кијев али то не искључује у будућности.

- У Кијеву се још води против мене постопак који траје већ седам година јер нема правих аргумената да би ме се осудили.Уосталом Европски суд у Луксембургу је оценио да нема разлога да се против мене води тај маратонски судски поступак, каже Азаров који је био премијер Украјине од 2010 до 2014 године.Он је дао оставку за време немира на Мајдану верујући да се може постићи политички компромис и избећи крвопролиће.Али после насилне смене власти у Кијеву нова влада је предложила ЕУ да уведе санкције премијеру Азарову који је наводно крао државни новац и злоупотребљавао дужност на којој се налазио. Сличне оптужбе су биле и против других чланова тима председника Виктора Јануковића који су морали да емигрирају.

Крајем минуле године Европски суд је одлучио да нема разлога да се наставе санкције бившем премијеру Азарову јер су биле незаконито донешене на основи изјава бившег председника Украјине Петра Порошенка и његових најближих сарадника. Узалуд су Азарова и његови адвокати доказивали да за оптужбе нема никаквих доказа.

Адвокати Азарова су ипак доказали апсурдност увођења санкција ЕУ на основи политичких оптужби и то земље која није чланица те уније.Хоће ли се и други чланови бившег руководоства на чијем је челу био Виктор јанукович обратити суду у Луксембургу како би се ослободили санкција тек ће се видети.

Фото: Архивски снимак

Ако се зна да су водеће европске земље и САД биле уз оне који су направили насилну смену власти у Кијеву јасно је зашто је ЕУ поверовала на реч председнику Петру Порошенку и ставила на црни списак Виктора Јануковића и његове најближе сараднике.Довољно је било то да су Јанукович и Азаров били за блиску економску сарадњу са Русијом и били су противници уласка Украјине у НАТО да их ставе на црну листу.

- За време владавине Порошенка он је наложио тужилаштву да пронађу било каква кривича дела да би се могле донети санкције против мене. Знам да је Порошенко терао тужиоца да ме оптужимада није било разлога за кривично дело, казао је Николај Азаров.

Савет ЕУ је дуго времена пеихватао аргументе кијевског тужилаштва уместо да утврди шта је права истина.Тек кад су адвокати Азарова доказали да је кривично дело измишљено ЕУ је морао да промени свој став и укине санкције бившем украјинском премијеру.

Решење Европског суда у Луксембургу је на неки начин рехабилитује Азарова .У одлуци суда се каже да Савет Европе није уложио напор да провери оптужбе против Азарова које је добио из Кијева. Азаров је био стављен на црни списак ЕУ само зато што је против њега тужилаштво у Кијеву покренуло поступак а он никада није осуђен.

Азаров верује да ће ускоро бити скинуте санкције и другим бившим украјинским политичарима које је без разлога оптужио бивши председник Петар Порошенко коме су на Западу поверовали само зато што му је главни задатак и циљ био да удаљи Украјину од Русије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)