"ПОДАЦИ СУ ПРЕНАПУМПАНИ" Фаучи одговорио Трампу - Смрти од ковид су стварне

Танјуг

03. 01. 2021. у 20:19

ДВОЈИЦА највиших америчких здравствених званичника оспорила су данас тврдњу председника Доналда Трампа да су савезни подаци о случајевима ковид-19 и смртним случајевима у САД пренапумпани, али су изразили оптимизам у вези с порастом темпа вакцинација.

ПОДАЦИ СУ ПРЕНАПУМПАНИ Фаучи одговорио Трампу - Смрти од ковид су стварне

Фото: ЕПА

- Смрти су стварне смрти“ - рекао је за АБЦ Њуз Ентони Фаучи, директор Националног института за алергију и заразне болести, додајући да подаци да су болнице препуне и здравствени радници под стресом "нису лажни".

Фаучи и шеф здравствене службе САД Џером Адамс бранили су тачност података о корона вирусу које су објавили амерички Центри за контролу и превенцију болести након што је Трамп напао методе табеларног приказивања те агенције.

Више од 20 милиона људи заражено је у Сједињеним Државама, а скоро 347.000 је умрло - или један од сваких 950 становника - откако се вирус први пут појавио у Кини крајем 2019. године, према ЦДЦ-у.

- Из перспективе јавног здравља, немам разлога да сумњам у те бројке и мислим да људи морају бити врло свесни да се не ради само о смртним случајевима - рекао је Адамс. „Реч је о хоспитализацијама, капацитету.“

Фаучи и Адамс изразили су оптимизам да се темпо вакцинације Американаца против вируса убрзава након лаганог почетка. Више од 4,2 милиона људи вакцинисано је од 14. децембра једном од две вакцине, далеко мање од циља Трампове администрације од 20 милиона до краја 2020. године.

- Желели смо да дођемо до 20 милиона, али трачак наде је да је у последња 72 сата дозе вакцине добили 1,2 милиона људи, што је у просеку око 500.000 дневно“ - рекао је Фаучи.

- Нисмо тамо где желимо да будемо. У то нема сумње. Али мислим да можемо тамо стићи“ - додао је.

Рекао је да верује да би се број дневних вакцинација могао проширити на милион и позвао на "стварно партнерство" између савезне владе и власти савезних држава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)