ДА ЛИ ЈЕ Су-57 НАЈМОЋНИЈИ ЛОВАЦ НА СВЕТУ? Са мотором „производ 30“ руски авион претендује на престижну титулу (ВИДЕО)

Новости онлајн

03. 01. 2021. у 20:06

СА мотором „производ 30“, руски авион пете генерације Су-57 моћи ће да претендује на титулу најмоћнијег ловца на свету, пише портал „MilitaryWatch“ и додаје да се ни тренутни мотор АЛ-41 никако не може назвати слабим.

ДА ЛИ ЈЕ Су-57 НАЈМОЋНИЈИ ЛОВАЦ НА СВЕТУ? Са мотором „производ 30“ руски авион претендује на престижну титулу (ВИДЕО)

Фото: Alex Beltyukov

Снага АЛ-41, који поред Су-57 покреће и Су-35, само је за девет одсто слабија од мотора Ф119 којим је опремљен ловац пете генерације Ф-22 Раптор. Сматра се мерилом снаге међу двомоторним ловцима.

Међутим, према наводима портала, титула апсолутног шампиона припада мотору Pratt & Whitney Ф135 ловца Ф-35 Lightning II, иако има само један мотор.

„Производ 30“ један је од најтајанственијих производа руског војно-индустријског комплекса. Упркос чињеници да прототип Су-57 већ лети са новим мотором, карактеристике и опис мотора нису званично објављени. Према подацима отворених извора, тај мотор је сличан претходницима АЛ-31 и АЛ-41, али су сви његови елементи произведени изнова користећи савремена достигнућа. То је довело до приметног побољшања свих основних карактеристика.

- Главне предности новог производа су тежина, потрошња и специфични потисак. Такав потисак не даје ниједан мотор на свету - изјавио је главни конструктор експерименталног конструкторског бироа „Луљке“ Евгениј Марчуков.

Важна одлика новог мотора је његова млазница. Као и АЛ-41, опремљен је системом управљања вектором потиска у свим угловима.

Руски вишенаменски ловац Су-57 је авион пете генерације, створен уз помоћ стелт технологија. Ловац Су-57 је универзална летелица, која са једнаким успехом може да решава и задатке стицања надмоћи у ваздуху, као и задатке пресретања мета мале величине уз гађање копнених циљева.

Авион има све карактеристике пете генерације — смањену радарску видљивост, свеобухватан преглед радарског система, могућност интеграције у јединствени информативни простор операције ваздух-земља,  суперманеврисање, као и „паметну“ пилотску кабину.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)