УДАРНА ВЕСТ У САД! Републикански сенатори стали уз Трампа: Најављено противљење потврди Бајденове победе!

Танјуг

02. 01. 2021. у 21:16

УДАРНА ВЕСТ У САД! Републикански сенатори стали уз Трампа: Најављено противљење потврди Бајденове победе!

Фото: ЕПА

ЈЕДАНАЕСТ актуелних и новоизабраних републиканских сенатора саопштило је да ће се успротивити потврди исхода америчких председничких избора на седници Конгреса заказаној за 6. јануар, уколико се не спроведе, како су указали, десетодневна хитна ревизија резултата избора.

Електорски колеџ је 14. децембра потврдио победу кандидата демократа Џозефа Бајдена на председничким изборима.

У саопштењу које је Твитеру објавио сенатор Тед Круз наведено је да су гласање обележили наводи о изборној превари и неправилностима, преноси Глас Америке.

- Изборне преваре су константан изазов у нашем изборном процесу, иако се њихов обим оспорава. Наводи о преварама и неправилностима на изборима 2020. премашују било које досадашње - указано је у заједничкој изјави 11 републиканаца.

Навели су и пример избора одржаних 1877. које су, како наводе, обележиле оптужбе за превару у више држава.

- Конгрес тада није игнорисао те наводе, нити су медији оне који их упућују одбацили као радикале чији је циљ подривање демократије. Уместо тога, Конгрес је именовао Комисију, коју је чинило по пет чланова Сената и Представничког дома, као и пет чланова Врховног суда који су размотрили оно што се сматрало спорним. Требало би то да следимо - наведено је у саопштењу.

Прецизирано је и да би Конгрес, како је указано, одмах требало да именује комисију чије оснивање предлажу.

- Њен мандат би био истрага и утврђивање чињеница, као и спровођење десетодневне ревизије у државама у којима су резултате избора обележили приговори о регуларности. Када се процес оконча, поједине државе могу да процене налазе Комисије и закажу седницу, уколико буде потребе да се потврди промена у резултатима гласања -указали су актуелни и будући сенатори, који су истакли да без тога неће гласати за потврду резултата председничких избора у Конгресу.

Пре њиховог реаговања сличан иступ је уочи Нове године имао и републикански сенатор из државе Мисури Џош Холи, додаје Глас Америке.

Не представљајући детаље или доказе, Холи је најавио да ће се се успротивити потврди мандата изабраног председника Бајдена јер, како је тврди, неке државе, укључујући Пенсилванију, нису поштовале сопствене изборне законе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)