ПОШТЕНИ, ЗЕЛЕНИ И ДИГИТАЛНИ ОПОРАВАК: Португал од данас на челу ЕУ уз јединствен мото

Танјуг

01. 01. 2021. у 10:46

ПОШТЕНИ, ЗЕЛЕНИ И ДИГИТАЛНИ ОПОРАВАК: Португал од данас на челу ЕУ уз јединствен мото

Фото: Принтсцреен/Твитер/@2021PortugalEU

ПОРТУГАЛ од данас преузима шетомесечно председвање Саветом ЕУ уз мото "Поштени, зелени и дигитални опоравак".

Привредни опоравак, климатска и дигитална транзиција и јачње стратешке аутономије ЕУ приоритети су које је Лисабон зацртао у својој агенди уз напомену да долази време за реализацију свих "револиционарних одлука" донетих током немачког председавања.

Португал ће се по четврти пут наћи на челу ЕУ, а други пут у формацији тзв "председничког триа" који још чине Немачка као претходник и Словенија као следбеник.

У Лисабону наглашавају да ће наредни период, као и њихово председавње, бити првенствено обележени почетком примене пакета за оправак ЕУ након кризе коју је изавала пандемија Ковид19. 

Шеф дипломатије Португала, Аугусто Сантос Силва, кае да би у наредних шест месеци желео да у новинским насловима прочита да је Португалија напредовала у спровођењу свих програма и прописа утврђених у споразуму о вишегодишњем финансијском оквиру, да су сви национални планови отпорности и опоравка у потпуности функционални, али и да је огромна кампања вакцинације у Европи ефикасна.

Желео би да прочита, како каже и да је усвојен Европски климатски закон, да се одвија дебата о дигиталној агенди, да су покренути нови односи са САД, Индијом и Уједињеним Краљевством.

- Мото нашег председништва је "Време је за испоруку: поштен, зелени, дигитални опоравак" и мислим да ово обухвата све што нам је тренутно потребно у Европи. Ово је време за деловање, конкретизацију и постизање резултата на основу одлука и револиционарних избора које смо направили у преходним месецима - каже Силва. 

На интернет страници португалског председавања поред приритета - опоравака и очувања европских вредности, наводи се имплементација Европског зеленог споразума, потписвање првог Европског закона о заштити климе као и промоција иновација и убрзање дигиталне трансформације.

Јачање социјалних права, промоција европског социјалног модела, једнакост полова и борба против дискириминације трећи су на листи португалских приоритета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)