НОВИ СОЈ ВИРУСА ПРИСУТАН ЈОШ ОД АВГУСТА: Италија претеча хаоса у Британији?

Милица Остојић- Дописник из Рима

28. 12. 2020. у 22:13

НОВИ СОЈ ВИРУСА ПРИСУТАН ЈОШ ОД АВГУСТА: Италија претеча хаоса у Британији?

Фото: Танјуг/АП

ЈОШ од првог дана августа у Италији кружи једна варијанта корона вируса Сарс-Ков-2, веома слична енглеској варијанти откривено је у Бреши.

Сумња се да је италијанска мутација вируса била претеча енглеског, који је откривен крајем септембра. 

То је објавио Арналдо Карузо, председник Италијанског удружења виролога, редовни професор Микробиологије на униврезитету у Бреши и директор Лабораторије за микробиологију. Издвојена варијанта, објаснио је, има више тачака мутације у протеину 'Спике' и као и енглеска варијанта и ова италијанска има мутацију на једној неуралгичној тачки.

До овог открића дошло се слиучајно, посматрана је једна вирална аномалија, потпуно неправилна због трајања код једног пацијента оболелог од Ковида-19 у априлу. Наиме, након што је оздравио тестови који су урађени код њега у августу су давали позитиван резултат вируса, пацијент никако није добијао негативан тест. 

- У новембру смо одлучили да издвојимо тај део вируса да би схватили због чега се наставља такво стање код пацијента и тако смо установили да је реч о једној другачијој варијанти, сличној али не идентичној оној енглеској. Потом смо издвојили и један узорак од истог пацијента узетог у августу месецу и открили да је мутација већ тада била присутна Италији- објашњава др Карузо.

Постоји још једна неистражена страна свега, наглашавају стручњаци.

- Не знамо да ли се енглеска варијанта појавила тачно у септембру као што не знамо да ли се италијанска појавила у августу- прецизира најпознатији виролог Масимо Ћикоци еподемиолог  Универзитета Кампус БиоМедико у Риму - Све нам говори да се ова нова италијанска варијанта појавила око 1. јула.

- Подударност секвенци између варијанти идентификованих у Италији и оних у Енглеској доводи до закључка да је прва стварала остале које се појављују на нашем континенту. Али за потврду такве тезе неопходна је реконструкција свих пролазака и потребне су многе анализе виралних генома којима још не располажемо- закључује виролог Ћикоци.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)