МОСКВА ПОВЛАЧИ ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ: Високи војни званичник запретио НАТО-у - Ако наставите овако, изазваћете озбиљан инцидент (ВИДЕО)

Novosti online

28. 12. 2020. у 19:14

МОСКВА ПОВЛАЧИ ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ: Високи војни званичник запретио НАТО-у - Ако наставите овако, изазваћете озбиљан инцидент (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин/Јутјуб

МОСКВА је упозорила да повећавање западне војне активности у близини руских граница на крају може имати опасне последице. Ове године се више НАТО-ових пловила и авиона приближило територији земље.

У разговору за владине новине Руска Газета, заменик руског министра одбране Александар Фомин подсетио је на недавне догађаје и оптужио САД и њихове савезнике да користе „агресивну реторику“.

- У 2020. години активност ваздушних и поморских снага (НАТО-а) се знатно повећала, а ситуације које могу довести до озбиљних инцидената се све више појављују - рекао је Фомин.

- Ове акције су биле отворено провокативне. Инциденти су избегнути само захваљујући високом нивоу професионалне обуке руских пилота и морнара.

Фомин је посебно приметио да је НАТО одржао поморску вежбу истог дана када је прослава Дана победе у Другом светском рату и да је забележено више летова америчких авиона „у непосредној близини руске границе“, преноси РТ.

Само у августу и септембру забележено је више од 15 летова америчких стратешких бомбардера.

Заменик министра подсетио је и на два недавна инцидента у којима су британски и амерички разарачи ушли у оно што Русија сматра територијалним водама.

Прошлог месеца, након упада УСС-а Џона Меккејнан-а, када је руска морнарица запретила да ће активирати пловило из својих вода у близини Владивостока, САД су поморске територијалне захтеве Москве назвале „прекомерним“.

- Спремни смо за професионални и конструктивни дијалог под условом поштовања принципа узајамног поштовања и међусобних интереса - закључио је Фомин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Rašo

28.12.2020. 22:10

Ствари се за САД компликују а време не ради за њих. Да удате још се не усуђују а што више чекају шансе су им све мање. Тешко!