ЈЕРМЕНИ ОБОРИЛИ АЗЕРБЕЈЏАНСКИ АВИОН: Пилот херојски погинуо, одбио да се катапултира (ФОТО)

Novosti online

27. 12. 2020. у 16:50

ЈЕРМЕНСКА ПВО оборила је азербејџански Су-25 током сукоба у Карабаху, а пилот је убијен.

ЈЕРМЕНИ ОБОРИЛИ АЗЕРБЕЈЏАНСКИ АВИОН: Пилот херојски погинуо, одбио да се катапултира (ФОТО)

Фото: ЕПА

Азербејџан је наводно признао обарање једног од својих борбених авиона Су-25 током 40-дневног рата унутар регије Карабах, известила је руска публикација Авиа.Про, позивајући се на азербејџанску војску. Према Авиа.Про, јерменске снаге ПВО обориле су азербејџански Су-25 док је летео изнад регије Карабах.

- Азербејџанска страна је званично признала губитак свог јуришног авиона Су-25 у Карабаху, који је оборен противавионском ракетом коју је испалила јерменска војска. Пуковник Заур Нудиралијев, који је био у кокпиту, погинуо је, иако је, како се тврди, могао да се катапултира, међутим, према Бакуу, он је преусмерио свој падајући авион на колону непријатељских снага - наводи се у саопштењу.

Руска публикација цитирала је азербејџанског пуковника да је Су-25 оборен изнад регије Џебрајел на југу Карабаха, која је била сведок најтежих борби током сукоба.

- Заур Нудиралијев је 4. октобра, у свом СУ-25 пришао циљу који му је додељен у правцу Џебрајела. У овом тренутку централно командно место добило је информације о дејствима противничких ПВО система. У то време Заур Нудиралијев је већ погодио своју мету и враћао се назад. После тога је престао да комуницира. Његов авион је већ био оборен. Упркос повреди, пуковник је и даље могао да се катапултира. Али он то није учинио да не би био заробљен. Жртвујући свој живот, послао је авион у подручје где су биле концентрисане непријатељске снаге и опрема и херојски је погинуо - рекао је потпуковник Елчин Мамадов.

Није познато колико су ове информације поуздане, међутим, раније није поменута ниједна таква епизода, иако је јерменска војска тврдила да је оборила неколико борбених авиона азербејџанског ваздухопловства у том подручју.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)