"ВИРУС ЋЕ БИТИ УСПОРЕН СА 50 ОДСТО ПРОЦЕПЉЕНОСТИ": Вирусни имунолог објаснио пут до "имунитета крда"

Novosti online

26. 12. 2020. у 08:05

ПРОФ. др сц. Лука Чичин-Шаин, вирусни имунолог у Центру за инфектолошка истраживања Брауншвајг, рекао је да је вакцина најбоља вест коју смо могли очекивати на крају ове тешке године.

ВИРУС ЋЕ БИТИ УСПОРЕН СА 50 ОДСТО ПРОЦЕПЉЕНОСТИ: Вирусни имунолог објаснио пут до имунитета крда

Фото: ХРТ Принтскрин

- У духу Божића видимо светлост на крају овог тамног тунела. Сигурно је да ће још потрајати да сви који требају добити цепиво дођу на ред, али сада смо на правом путу - нагласио је.

На питање колико би требало да се вакцинише да будемо заштићени, Чичин-Шаин је рекао да ће 70 одсто, па чак и 50 одсто процепљености успорити ширење вируса, али је истакао да ако желимо "имунитет крда", те бројке морају бити веће зато што је корона врло инфективан вирус.

Чичин-Шаин је рекао да прва доза вакцине не штити ефикасно

- Важно је нагласити како постоје две дозе. Прва доза и онда друга након три недеље. Тек седам-осам дана након друге дозе имуни систем делује против вируса - рекао је и додао да након прве дозе треба бити још увек опрезан и чувати се од могућности инфекција.

Већ се вакцинисало више од милион Американаца и пола милиона Британаца и научна заједница сигурно пажљиво прати одјеке.

На питање да ли су до сада примећене неке знатније нуспојаве, Чичин-Шаин је рекао да у основи нема значајнијих нуспојава.

- Има осам људи који су у Америци имали алергијске реакције, али се то треба ставити у контекст на њих милион вакцинисаних у тих недељу дана и када се то стави у корелацију с 18.000 преминулих у тој недељи у Америци, онда је закључак како је ризик од вакцинисања занемарив у односу на ризик од вируса - истакао је проф. др сц. Лука Чичин-Шаин.

Нагласио је да се треба направити разлика између људи који су несигурни око вакцине и оних који су идеолошки задојени и који неће променити своје мишљење без обзира на доказе који им се пружају.

(Независне новине)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)