ФАУЧИ О ИМУНИЗАЦИЈИ: Имунитет крда захтева стопу вакцинације до 90 одсто

Танјуг

24. 12. 2020. у 20:28

ПОСТИЗАЊЕ имунитета крда против вируса корона захтеваће да буде вакцинисано између 70 и 90 одсто грађана, оценио је водећи амерички епидемиолог Ентони Фаучи.

ФАУЧИ О ИМУНИЗАЦИЈИ: Имунитет крда захтева стопу вакцинације до 90 одсто

Фото: АП

У интервјуу за Њујорк тајмс, он је признао да је временом повећао процене о проценту становништва које треба да буде вакцинисано како би се остварио имунитет крда, након што је раније говорио да је довољно да тај проценат износи 60 до 70 одсто, преноси Ројтерс.


- Када су истраживања јавног мњења показивала да би само око половина Американаца примила вакцину, говорио сам да би за остваривање имунитета крда било потребно да се вакцинише 70 до 75 одсто грађана. Међутим, када су нова истраживања показала да 60 одсто или више примило вакцину, помислио сам, ово могу мало да померим, па сам отишао на 80, 85 одсто - наводи Фаучи.

Што је болест инфективнија, то је потребнија већа стопа вакцинације како би се достигао праг имунитета крда, рекао је Фаучи.

Подаци Америчких центара за контролу и превенцију болести показују да је од 14. децембра вакцину примило преко милион грађана, односно око 0,3 одсто становништва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)