ОТВАРАЊЕ СОБА ЗАГРЉАЈА: Италијани спречавају патњу изазвану изолацијом

Милица Остојић- Дописник из Рима

24. 12. 2020. у 16:37

ЗА оне који су смештени у старачким домовима, са неизбежним боравком у изолацији, најбољи лек у време Ковида јесу собе загрљаја.

ОТВАРАЊЕ СОБА ЗАГРЉАЈА: Италијани спречавају патњу изазвану изолацијом

Фото Ап

Соба загрљаја је један бокс са провидном, еластичном преградом, која може да заштити од вируса оне које желе да додирну своје најдраже.

Два округла отвора велика толико да се могу провући руке са стерилним рукавицама, да се директно осети додир иза стакла.  Неко у инвалидским колицима или на столици, може да испружи руке и да помилује образ, да се осети дуго ускраћена блискост, топлина погледа који грли, емоција која болно недостаје или да се додирне образ уз образ преко транспарентне преграде.

Ко је први смислио овакав загрљај у Италији истински заслужује награду за најлепшу и најлековитију емоцију на свету у време пандемије.  Патња људи у изолацији и жеља да се виде најдражи често доводи до депресије, што је вероватно био повод за овакав изум.

Био је то ваљда неки пажљиви лекар и осетљив старачки бол у души. Многи старачки домови почели су од севера ка југу дуж Апенинског полуострва са организовањем оваквог начина сусрета. Људи често доводе унучиће, донесу бебе, куце и маце, све што је драго старим и изолованим, јер им недостаје додир, смешак, пољубац који сада кроз транспарентну преграду могу да осете.

Превише је старих лица отишло заувек, с болом што нису видели на крају пута своје драге, а превише је њих који су остали и живе бол што нису чули њихову последњу реч, запамтили њихов последњи поглед; и једни и други без утешне речи и без опроштаја.

У Италији је Божић, земља је прешла црну бројку од 70.000 преминилих од корона вируса од почетка пандемије, многи су на последњи пут кренули из старачких домова. Има ли важније поруке од оне која изнова и заувек подсећа да емоција може да лечи и да продужи живот.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)