КОНАЧНО КРАЈ: Велика Британија и Европска унија постигле трговински споразум!

Танјуг

24. 12. 2020. у 15:58

КОНАЧНО КРАЈ: Велика Британија и Европска унија постигле трговински споразум!

Фото: АП

ВЕЛИКА Британија и Европска унија коначно су постигли трговински споразум само недељу дана пре краја транзиционог периода Брегзита и више од четири године након што су Британци гласали за излазак из блока.

Британски и ЕУ преговарачи радили су до касно у ноћ на финализирању споразума, а европски извори су рекли да је договор "неизбежан", осим уколико се не деси "изненађење у последњем тренутку".

Ипак, саопштавање одлуке је померено за рано јутрос након што су британски премијер Броис Џонсон и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен разговарали телефоном о "последњим финесама".

Британија је иступила из ЕУ у јануару и имала је рок до 31. децембра да постигне трговински споразум са Бриселом. Међутим, преговори се скоро годину дана нису померали са мртве тачке у три кључна питања око која ниједна страна није хтела да попусти - рибарства, једнаких права и управљања.

Пре данашњег драматичног епилога у самом фото-финишу и Лондон и Брисел су пипремали грађане да буду "спремни на све сценарије", јер су мале шансе да ће доћи до договора.

Споразум ће сада морати да ратификују британски парламент, Европски парламент и свих 27 држава чланица ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)