"МУТАНТ" НАПАДА ДЕЦУ: Забринутост британских стручњака због новог тока епидемије

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

23. 12. 2020. у 22:23

МУТАНТ НАПАДА ДЕЦУ: Забринутост британских стручњака због новог тока епидемије

Фото ЕПА

МУТИРАНИ сој вируса корона, чија је заразност за 70 већа од првобитне варијанте, лакше се преноси на децу! До овог забрињавајућег податка дошли су британски научници, у земљи у којој се и појавила нова врста ковида.

- Изгледа да нова варијанта више шири инфекцију код деце. Нисмо утврдили везу, али то може да се закључи из статистичких података - поручио је професор "Империјал колеџа" из Лондона Нил Фергусон.

Деца су до сада углавном била поштеђена, због чега су у многим земљама, и поред карантина, школе у последње време нормално радиле. Рад на истраживањима се наставља. Епидемиолог је додао да је потребно сакупити још података да би се установило како се понаша нови сој вируса.

Поставља се и питање хоће ли већ одобрене вакцине да делују на мутирани вирус. Из Европске агенције за лекове су поручили да априори ништа не потврђује да, за сада једино одобрено цепиво "Фајзер-Бионтек", није ефикасно. У овој лабораторији, као и у "Модерни", која је следећа на реду за дозволу, ужурбано испитују делотворност, користећи узорке крви већ вакцинисаних особа приликом прелиминарних тестова. У "Модерни" истичу да ће додатна тестирања извршити "током следећих седмица".

Нова варијанта је изазвала панику у свету, а Велика Британија је практично изолована. После 48 сати потпуне блокаде, Франуска, преко које се одвија далеко највећи промет робе и људи с Острвом, отворила је границе од среде у поноћ, да не би изазвала хуманитарну катастрофу, али се преласци одвијају строго контролисано.

Улазак на француску територију из Велике Британије дозвољен је само Французима и Британцима са боравком у овој земљи. Уз то, потребан је и тест, а нема слободних термина, осим код приватника за чак 400 фунти.

ТЕНЗИЈЕ

У ЛУЦИ Довер у среду је чекало око 10.000 камиона са робом. Заварничило је између незадовољних камионџија и британских цариника, јер нико није могао да се укрца без претходно обављеног теста. То је успорило процедуру преласка, а већини се жури да испоруче робу пре католичког Божића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)