ШТА НАС ЧЕКА ПОСЛЕ КОРОНЕ? Долази нам период разузданости, трошења и експлозија хедонизма, тврди професор са Јејла

Novosti online

23. 12. 2020. у 20:30

Доктор Николас Кристакис каже да када се пандемије заврше, често постоји период у којем људи траже интензивне социјалне интеракције, за коју предвиђа да ће бити друге "бучне двадесете“, баш као што је било и након пандемије грипа 1918. године. То може укључивати "сексуалну разузданост", либерално трошење и "понашање супротно религијском".

ШТА НАС ЧЕКА ПОСЛЕ КОРОНЕ? Долази нам период разузданости, трошења и експлозија хедонизма, тврди професор са Јејла

FOTO: Depositphotos

Прошло је скоро годину дана откако су кинески научници идентификовали корона вирус САРС-КоВ-2 као извор нове, за неку смртоносну респираторну болест ковид-19.

Са више од 1,5 милиона људи колико је умрло широм света, и економијама које су се неколико пута затварале, људи су се изоловали у својим домовима и гледали како одмори и празници пролазе без блиских сусрета породице и пријатеља. Пред нама је година у којој ће се предузети логистички најизазовнија кампања јавног здравства икада.

Али у свему томе, професор на Јејлу и социјални епидемиолог др Николас Кристакис такође доноси малу утеху, као што је примећено у његовој новој књизи “Стрелица Аполона: Дубоки и трајни утицај коронавируса на начин на који живимо“. И то зато што у свему види образац.

Један од аргумената у књизи је да се многим људима оно што нам се дешава, може чинити невероватним и неприродним, али пошасти нису нове за нашу врсту – оне су само нове за нас, рекао је Кристакис.

Ево утехе која би се могла извући из Кристакисових запажања о болестима и епидемијама током миленијума: пошасти и пандемије престају. Увек се заврше. Завршиле су и пре него што смо имали вакцине да одговоримо на њих. А како ћемо реаговати на ове вирусе – на пример, кроз социјално дистанцирање – одређено је снагом којом они утичу на наше друштво.

Даље, иако ће дистрибуција вакцина против короне бити један од највећих изазова у јавном здрављу нашег времена, она такође представља једно од великих достигнућа човечанства.

Ако успемо да вакцинишемо довољан део популације (по неким проценама приближно 75 процената), привешћемо пандемију крају много раније и са мање смртних случајева него кад би чекали да се сама заврши.

- Ми смо прва генерација људи која се икада суочила са таквом претњом која им омогућава да у реалном времену одговоре ефикасним лековима. То је чудесно - рекао је Кристакис.

Крај пандемије често прати период у ком људи траже социјалну интеракцију, за коју Кристакис предвиђа да ће бити друге “бучне двадесете“, баш као што је било и након пандемије грипа 1918. године.

- Током епидемија долази до пораста религиозности, људи постају суздржанији, штеде новац, избегавају ризике и све ово видимо сада, баш као и стотине година раније током епидемија -рекао је Кристакис.

Исто тако, економије древних цивилизација су се срушиле у време болести.

- Чини се да многи људи мисле да акције наше владе успоравају економију, то је нетачно. Вирус је тај који доводи до успоравања економије, јер су се економије срушиле чак и у давним временима када су се дешавале пошасти, чак и када ниједна влада није рекла да затвара школе или кафане - рекао је он.

Ова будућност, предвиђа Кристакис, неће доћи док друштво не буде имало времена да дистрибуира вакцину, вероватно до неког тренутка 2021. године, и док се не опорави од социоекономске девастације коју је изазвало, вероватно до 2023. Али визија која ће доћи 2024. годину. биће испуњена искуствима за којима сада чезнемо: претрпани стадиони, препуни ноћни клубови и цветајућа уметност.

Те 2024. сви ови пандемијски трендови биће обрнути, рекао је, људи ће неуморно тражити социјалне интеракције. То може укључивати “сексуалну разузданост”, либерално трошење и “понашање супротно религијском”.

У наредној години, његова предвиђања се ослањају на даље поштовање мера социјалне дистанце. То је зато што чак и са две вакцине одобрене за дистрибуцију у САД-у тренутно постоје довољне дозе за вакцинисање само 150 милиона Американаца. А остатак света тек долази.

Следећа година ће тестирати отпорност света да настави да одржава социјалну дистанцу, носи маске и избегава гужве, што је и одговор на пошасти 14. века и стратегије које попут лукобрана заустављају плимни талас силе који се шири светом.

(Јутарњи лист)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)