МНОГИ РАДНИЦИ У ЕУ ОСТАЛИ БЕЗ ПОДРШКЕ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ: Без посла остало два милиона људи

Ј. Ж. С.

23. 12. 2020. у 14:05

МНОГИ РАДНИЦИ У ЕУ ОСТАЛИ БЕЗ ПОДРШКЕ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ:  Без посла остало два милиона људи

Фото ЕПА

САМОЗАПОСЛЕНИ и нетипични радници остали су без подршке у седам земаља Европске уније.

Те земље ће, упркос постојању значајних средстава у посебним европским фондовима, овим категоријама запослених пружити или врло слабу или чак никакву подршку. То је довело до тога да је посао током 2020. године изгубило готово два милиона људи. 

Када је криза била на врхунцу у пролеће ове године, из тих фондова помоћ је примило 42 милиона радника. Сада се, међутим, многе земље оглушују о препоруку Уније да "директно покрију трошкове система државног финансирања дела радног времена и осталих сличних мера, имајући посебно у виду самозапослене". 

Нетипични радници су без подршке остали у Бугарској, Хрватској, Кипру, Немачкој, Мађарској, Италији и Шпанији.

Ситуација у овој области је тако драматична, да се чак и Европско удружење послодаваца прикључило апелу који је Европска конфедерација синдиката (ЕКС) упутила Комисији тражећи да се затворе све правне празнине које онемогућавају подршку нетипичним радницима. 

Лука Висентини, генерални секретар ЕКС изјавио је да је помоћ из ЕУ фондова намењених очувању запослености, за коју су се синдикати изборили, спасила у време пандемије милионе радних места, али да, због многих правних празнина, велики број радника још увек остаје без ње. 

- Посебно је велики број самозапослених и радника на нетипичним пословима, који су ове године морали да се задовоље малом или никаквом финансијском подршком, без обзира што је Унија за те сврхе државама-чланицама одобрила посебна новчана средства - рекао је Винсентини. - Те правне празнине допринеле су порасту незапослености у ЕУ, у којој је током протекле године посао изгубило око два милиона људи, пре свега младих и жена. 

Због тога, по његовом мишљењу, треба продужити време трајања подршке све до почетка правог привредног опоравка, али и обезбедити да та средства стигну и самозапосленима и нетипичним радницима свуда у ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)