БАЈДЕН О САЈБЕР НАПАДУ НА САД: Хакери су украли важне информације америчког бизниса и власти

Новости онлајн

22. 12. 2020. у 22:44

ТОКОМ великог сајбер-напада у САД, који америчка страна приписује Русији, хакери су успели да украду важне информације америчких пословних кругова и власти, рекао је изабрани председник САД Џо Бајден током прес-конференције у Делаверу.

БАЈДЕН О САЈБЕР НАПАДУ НА САД: Хакери су украли важне информације америчког бизниса и власти

Фото Тануг-АП

- Тај напад је био пажљиво планиран и реализован. Они који су извршили напад успели су да ухвате савезне власти неспремне - додао је Бајден.

Према његовим речима, „хакери су украли важне информације америчког технолошког сектора, приватног бизниса и америчких владиних ресора“.

- Догодио се велики напад усмерен против америчких ресора, иако много тога још не знамо, знамо једно – то представља велики ризик за нашу националну безбедност - оценио је он.

Бајден је скренуо пажњу и на тврдње представника актуелне америчке администрације о томе да је Русија наводно умешана у напад.

Он је истакао да актуелна администрација није успела да преузме контролу над ситуацијом, што ће морати он да учини. Истовремено је додао да би администрација Доналда Трампа требало да објави ко стоји иза масовног сајбер-напада.

Бајден је обећао да ће Вашингтон предузети мере у вези са сајбер-нападом.

- Мислим да када сазнам колики је обим штете и ко је званично одговоран за сајбер-напад, они могу бити сигурни да ћемо одговорити. Могуће, на исти начин. Постоји много могућности о којима нећу сада говорити - поручио је Бајден.

О нападима који се приписују руским хакерима први пут је објављено 14. децембра. Они су, наводно, извели напад на Министарство унутрашње безбедности САД и стекли приступ интерним комуникацијама у ресору. Напад је био део кампање у оквиру које су били хаковани америчко Министарство финансија и Национална управа за телекомуникације и информације.

Москва негира било какву умешаност у сајбер нападе и сматра неоснованим ове оптужбе.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)