ШТА ТО БЕШЕ КОРОНА: Вирус однео преко 180.000 живота, Бразилци за то не хају, ево шта раде! (ФОТО)

Novosti online

22. 12. 2020. у 22:12

ШТА ТО БЕШЕ КОРОНА: Вирус однео преко 180.000 живота, Бразилци за то не хају, ево шта раде! (ФОТО)

Фото: ЕПА

БРАЗИЛЦИ се понашају као да пандемија вируса корона не постоји, а њихова земља је друга у свету по броју мртвих (187.322) и трећа по броју инфицираних (7.264.221)

Житељи Рио де Жанеира потпуно су се опустили и не маре за вирус корона, што доказују фотографије снимљене на плажама овог једног од најлепших светских градова.

На Копакабани, Ипанеми и Леблону није било места да се стави пешкир упркос томе што су болнице у граду препуне и што је Рио једна од држава које су највише погођене вирусом корона (24.273 умрлих и 406.820 инфицираних).

Почела сезона

У понедељак је у Бразилу, земљи са око 210 милиона становника, регистровано 25.019 нових случајева вируса корона, док је још 527 особа изгубило живот. Укупно гледано, Бразил је уз САД и Индију земља са највише преминулих (187.322) и оболелих (7.264.221). Плаже су биле буквално окупиране, на све стране су били сунцобрани, преносни фрижидери, заштитне маске нико није носио, а на врелом песку играли су се фудбал и одбојка.

Након избијања пандемије ношење заштитних маску у јавности било је обавезно у Рију и полиција је издала укупно 8.256 казни пре него што су надлежни 5. јуна ублажили рестрикције за посетиоце градских плажа.

Почетак летње сезоне у Рију привлачи не само домаће становништво већ и госте из других делова Бразила и суседних земаља. Због тога се надлежни плаше да ће услед непоштовања препорука о држању дистанце доћи до наглог раста броја оболелих.

Став председника

Ширењу вируса доприноси и лежеран став председника Жаира Болсонара, који и даље умањује опасност од короне, упркос томе што је и сам раније ове године оболео. Он је изјавио како нема потребе журити у набавци вакцине, и то у тренутку када је почела вакцинација у САД, Великој Британији, Русији и још неким земљама.

Он је допринео и ширењу страха од нуспојава у јавности. - Нема потребе за журбом. У уговору се јасно наводи да „Фајзер“ није одговоран за штетне реакције на вакцину. Ако се претворите у алигатора после вакцинације, то је ваш проблем - рекао је Болсонаро.

Он је у више наврата поновио како нема намеру да се вакцинише и да је пандемија при крају. Због недоумица у јавности, Врховни суд Бразила је издао саопштење у коме се наводи да власти могу да препоруче становништву да се вакцинише, али не и да вакцинацију прогласе обавезном.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)