ОСТАЈЕ ЛИ ПУТИН НА ЧЕЛУ РУСИЈЕ? Пред Думом закон који му даје право да се поново кандидује

Новости онлајн

22. 12. 2020. у 20:09

ЗАКОНОДАВНИ одбор Државне думе препоручио је Доњем дому парламента да у првом читању усвоји нацрт закона који, између осталог, даје право председнику Русије Владимиру Путину да се поново кандидује на председничким изборима, саопштио је заменик председника одбора Михаил Романов.

ОСТАЈЕ ЛИ ПУТИН НА ЧЕЛУ РУСИЈЕ? Пред Думом закон који му даје право да се поново кандидује

Фото: ЕПА

Документ ће бити размотрен на пленарном заседању Државне думе 23. децембра.

Реч је о нацрту закона који су предложили посланици Државне думе Павел Крашењиников, Олга Савастјанова, као и члан Савета федерације Андреј Клишас.

У складу са чланом 81. Устава Русије „О изборима за председника Русије“ наводи се да за лидера државе „може бити изабран држављанин Русије не млађи од 35 година, који стално борави у земљи најмање 25 година, који нема и није никад имао држављанство друге земље, дозволу боравка или други документ“.

Одредба Устава Русије, „која ограничава број мандата током којих једна особа може вршити дужност председника Русије односи се на лице које је вршило или врши дужност председника Русије, не узимајући у обзир број мандата током којих је обављао или обавља ту дужност у моменту ступања на снагу измене Устава Русије, која уноси одговарајуће ограничење и не искључује могућност да он обавља функцију председника током периода које допушта наведена одредба“, наводи се у документу.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)