ЛАВРОВ ОПТУЖИО АМЕРИКАНЦЕ: Субверзивне акције САД су главна сметња решавања иранског нуклеарног споразума

Novosti online

21. 12. 2020. у 19:20

ЛАВРОВ ОПТУЖИО АМЕРИКАНЦЕ: Субверзивне акције САД су главна сметња решавања иранског нуклеарног споразума

Фото: АП

СУБВЕРЗИВНЕ акције Сједињених Америчких Држава остају главни дестабилизујући фактор у примени Заједничког свеобухватног акционог плана за решавање ситуације око иранског нуклеарног програма, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров током видео-конференције на тему иранског нуклеарног програма.

- Главни дестабилизујући фактор у процесу практичне примене нуклеарног споразума биле су и остале субверзивне акције САД-а, којима не да мира мисао да је, упркос њиховом 'невероватном притиску', Заједнички свеобухватни акциони план сачуван. Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 2231 примењује се у ранијем режиму и није било поновног покретања раније одбијених резолуција - саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Лавров је нагласио да је доследна примена постојећих споразума једини начин за нормализацију ситуације.

Сви учесници Заједничког свеобухватног акционог плана у решавању ситуације око иранског нуклеарног програма изразили су приврженост преузетим обавезама и потреби да се он сачува, навела је дипломатска служба.

- Руска страна је нагласила да се рецепти за нормализацију Заједничког свеобухватног акционог плана налазе у њему и да је ово пут доследне примене споразума свих земаља које су га направиле и потписале - каже се у поруци.

Министар спољних послова Русије сматра да би повратак САД у Заједнички свеобухватни акциони план требало да се догоди без икаквих предуслова.

- Полазимо од чињенице да повратак САД-а Заједничком свеобухватном акционом плану треба да се догоди без икаквих предуслова. Спремни смо, заједно са осталим партнерима, да суштински радимо у овом правцу и помогнемо Американцима да крену правим путем, јер је то у нашем заједничком интересу - наводи се у извештају Министарства спољних послова Русије.

Лавров је на састанку нагласио да Русија одаје признање иранским изјавама о спремности да се врате у потпуности примени нуклеарног споразума чим то учине САД.

- Надамо се да ће овај сигнал чути не само садашњи учесници Заједничког свеобухватног акционог плана, већ и Вашингтон. Строго поштовање америчке стране одредби Резолуције 2231 Савета безбедности Уједињених нација није ствар избора, већ обавеза сваке државе садржана у члану 25 Повеље УН - приметило је Министарство спољних послова Русије.

Након састанка министара усвојена је заједничка изјава. Земље учеснице Заједничког свеобухватног акционог плана сложиле су се да наставе сарадњу.

- Руска страна је усмерена на даљи интензиван рад на систематској примени плана у свим његовим аспектима, ослањајући се на равнотежу интереса и принцип реципроцитета - закључило је Министарство спољних послова Русије.

(Спутњик.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)