СКАНДАЛОЗНИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАГЕ! Посада изазвала еколошку катастрофу, ево зашто се насукао "Вакашио"

В.Н.

21. 12. 2020. у 12:35

УДЕС великог јапанског брода за расути терет, који се крајем јула насукао код Маурицијуса у Индијском океану, скривила је посада која је тражила бољи сигнал пријема мобилних телефона, наводи Ројтерс.

СКАНДАЛОЗНИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАГЕ! Посада изазвала еколошку катастрофу, ево зашто се насукао Вакашио

Фото: Printskrin

Јапанска компанија "Нагасшики шипинг" објавила је Извештај о удесу у којем се признаје да је посада "МВ Вакашио", брода од готово 300 метара, скренула са свог унапред дефинисаног курса и ударила у гребен, што је изазвало масовно цурење нафте, а што је резултирало еколошком катастрофом. На основу истраге и разговора са посадом, закључено је да је пловило намерно скренуто с пута да би добило бољу покривеност сигнала за мобилне телефоне. "Недостајало је свести о опасностима пловидбе близу обале ... и недовољна примена прописа који се морају поштовати како би се безбедно извршила путовања", рекла је компанија.

Након инцидента, шпедиција ће забранити приватну употребу мобилних телефона током радног времена на свим мостовима својих пловила и инсталирати сателитске комуникационе системе како би се избегле будуће катастрофе попут ове.

Када је "Вакашио" ударио у гребен, брод је проузроковао цурење више од 1.000 тона горива у нетакнуте воде око Маурицијуса. Најмање половина горива испумпана је из бродског резервоара за гориво, али је екосистем Маурицијуса био озбиљно погођен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)