БРИТАНЦИ ПРЕТЕ ВОЈСКОМ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Брегзит се закувава, "развод" Брисела и Лондона прелази у претње

Горан Чворовић дописник из Париза

20. 12. 2020. у 07:22

БРИТАНЦИ ПРЕТЕ ВОЈСКОМ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Брегзит се закувава, развод Брисела и Лондона прелази у претње

Фото: ЕПА

ДАНАШЊИ дан, недеља, кључни је за будуће односе између Европске уније и Велике Британије. Европски парламент је већ ставио до знања да од недеље увече више неће бити времена за ратификацију договора.

Преговори се последњих дана и даље ужурбано воде, али су и Борис Џонсон и Урсула фон дер Лајен песимисти. Запињало је много око контролних пунктова с Ирском, али су се кола, на крају, сломила на - риболову.

Са својих 15.000 километара обале, Велика Британија је, као острво окружено водама, рај за риболовце. Овде, према подацима с друге стране Ламанша, 60 одсто рибе лове странци.

Остатак ЕУ претендује да се ради о око 40 одсто. У сваком случају, у питању су огромне количине.

ВОЈСКА ЧУВА "КРУНУ"

КАО врхунац, стижу претње из Лондона да ће, уколико не буде договора, сопствене границе од Нове године бранити војском. Већ су у ту сврху спремна четири брода дуга 80 метара из британске војне морнарице. У предострожности су и хеликоптери, као и 14.000 војника!

Белгијски рибари имају од 70 до 80 одсто свог улова у британским водама. Француски, око 30. Али, рибари из неких градова највећег британског суседа, попут Булоња на Мору или Лоријана, остварују "туђински" улов и до 90 одсто! Рибари из остатка ЕУ лове пет пута више у британским водама него обратно.

Борис Џонсон жели да Великој Британији врати потпуни суверенитет. То му је, уједно, и адут да Шкоте одврати од новог референдума за отцепљење од Лондона.

С друге стране, Британци чак 70 одсто својих рибљих производа извозе у Европску унију. Много зависе и од европске прерађивачке индустрије, и у Бриселу ту виде своју шансу. У случају изостанка уговора, папрене царине би изузетно поскупеле ову, и сваку другу робу.

Све, истовремено, ризикује и да посвађа Европљане међу собом. Чланице су до сада наступале јединствено, али се полако издвојио блок оних који зависе од британске рибе, као што су Француска, Шпанија, Белгија, Холандија, Данска и Ирска. Други више воде рачуна о проналажењу споразума који би штитио глобалне интересе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)