АПЕНИНСКО ПОЛУОСТРВО "ЦРВЕНА ЗОНА": Влада одлучила - Италија закључана за Божић и Нову годину

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

18. 12. 2020. у 21:33

АПЕНИНСКО ПОЛУОСТРВО ЦРВЕНА ЗОНА: Влада одлучила - Италија закључана за Божић и Нову годину

Фото: ЕПА

ИТАЛИЈАНСКА Влада после више дана премишљања вечерас је одлучила: прогласила је читаву територију Апенинског полуострва "црвеном зоном" од 24. децембра до 3. јануара.

Подразумева се забрана кретања изван места боравка, али и у самом месту, осим у неопходним случајевима, као и "слободним данима" - 28, 29. и 30. децембра, када ће се отворити продавнице, али не ресторани и барови.

Дакле Божић и Нова година, и ручак и вечера, са онима са којима се живи, или највише са два члана фамилије преко, како би се избегао "упаљач" за ширење корона вируса који иначе не посустаје.

За овакву варијанту затварања био је превасходно премијер Ђузепе Конте, "плашећи се психолошких и социјалних ефеката" потпуног затварања од 24. децембра до 6. јануара, за разлику од још ригорознијег предлога "читава Италија црвена зона до 6. јануара", какав су заговарали неки министри и неки гувернери региона.

Само је Лука Заиа, гувернер Венета, где корона вирус галопира незаустављивом брзином, блиндирао све од 19 децембра, после 14 сати нико не може да се креће изван општине где станује, осим оних који одлазе на посао.

На читавој националној територији нико неће моћи да се креће изван региона где живи већ од 21. децембра, нема путовања у викендице, или код рођака.

Мисе у црквама ће бити дозвољене са веома ограниченим бројем присутних, и папа ће одржати божићну мису са почетком већ од 19.30, како би се верници могли вратити кући до 22 сата када је на снази полицијски час. Багослов "Граду и Свету" на Божић биће опет унутар Базилике Светог Петра, са веома ограниченим бројем верника.

Изузеци забране кретања у "црвеним данима" су особе које изведу пса у шетњу, али само у непосредној близини зграде где живе, да се купи храна у самопуслузи, или у апотеци неоходне потрепштине, са аутосертификатом се могу кретати они који одлазе на посао. Такође се могу кретати али највише две особе које потврде да иду у посету старим родитељима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)