ЕРДОГАН ИМА ЈАКОГ САВЕЗНИКА У ТУРСКОЈ: Анкари су Курди дуго трн у оку, али сада је решење на видику

Novosti online

17. 12. 2020. у 15:43

НАЦИОНАЛИСТИЧКИ савезник председника Реџепа Тајип Ердогана рекао је да би турска прокурдска странка ХДП, трећа по величини у земљи, требала бити забрањена због сепаратизма - потез који је председник ХДП-а осудио у четвртак као покушај да ућутка шест милиона бирача.

ЕРДОГАН ИМА ЈАКОГ САВЕЗНИКА У ТУРСКОЈ: Анкари су Курди дуго трн у оку, али сада је решење на видику

Фото: ЕПА

Лидер Партије националистичког покрета Девлет Бачели дуго је био жесток критичар Демократске странке народа (ХДП) и, попут Ердогана, оптужује је за везе с милитантима који су се борили против 36-годишње побуне на југоистоку Турске.

- ХДП мора бити затворен и не сме се поново отварати. Не сме се показивати толеранција према било којој партијској организацији која као референцу узима етнички сепаратизам и тероризам - рекао је Бачели у твиту у среду, нападајући ХДП због тога што није потписао вишестраначку изјаву парламента у којој се осуђују санкције САД-а против Турске, преноси Ројтерс.

Турски судови су у прошлости забрањивали прокурдске странке под оптужбама за милитантне везе, повлачећи критике западних савезника Турске. Али потези које подржава Ердоганова АКП од тада, отежавају затварање странака.

Бачели, чија је странка четврта по величини у парламенту и чији су коментари у прошлости изгледа утицали на владину политику, предложио је промену устава, закона политичких партија или кривичног закона ако је потребно.

- Борба са отровним гамадима је дивна служба националном достојанству. Борба са сепаратизмом часна је подршка нашој независности - рекао је.

Други лидер ХДП-а Митхат Санчар одговорио је у четвртак у интервјуу турском емитеру Фок ТВ, рекавши да ХДП има подршку милиона људи.

- Затварање ХДП-а значи затварање демократије у овој земљи, значи ућуткивање 6 милиона људи - рекао је Санчар.

- У прошлости је шест наших партија било затворено и шта се догодило? Ако је наша странка затворена, вратићемо се јачи - истакао је он.

Милитанти Курдистанске радничке партије (ПКК) борили су се против државе на већински курдском југоистоку Турске од 1984. године, у сукобу који је усмртио више од 40.000 људи.

Анкара, Европска унија и Сједињене Државе сматрају ПКК терористичком организацијом. ХДП, трећа највећа странка у парламенту, пориче везе са тероризмом.

ХДП, основан 2012. године, освојио је 11,7% гласова на парламентарним изборима 2018. године. Власти су је на мети протеста у последњих неколико година, под којима су ухапшене хиљаде партијских званичника и чланова, а десетине њених градоначелника и посланика су смењени.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)